Minestrone

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg elegyes marhahús
    némi csonttal,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 10 dkg előre megfőzött szárazbab,
  • 10 dkg zöldbab,
  • 10 dkg laskára vágott káposzta,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg zöldborsó,
  • egy marék tészta,
  • egy kevés olaj,
  • 2 evőkanál natúr paradicsompüré,
  • só, bors,
  • 2 evőkanál apróra vágott
    petrezselyemlevél,
  • reszelt parmezánsajt.

(olasz zöldségleves)

A húst és a csontot kevés vízben megfőzzük, kivesszük a levéből és földaraboljuk. Az apróra vágott hagymát, fölkarikázott zöldségeket megfuttatjuk az olajban. Hozzáadjuk a káposztát, néhány perc múlva a zöldbabot, a megfőtt szárazbabot és felengedjük a levessel és a szárazbab főzőlevével. Fűszerezzük, félóráig főzzük, akkor beletesszük a borsót is és belefőzzük az összetördelt tésztát. A tetejét ízlés szerint meghintjük a petrezselyemlevéllel és reszelt sajttal.

A minestornét nagyon sokféleképp főzik, minden vidéknek megvan a jellemző specialitása, sőt a piacon éppen kapható nyersanyagok szerint is változik az alapanyagok összetétele.

Breton saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg zsenge zöldborsó,
  • 10 dkg friss sárgarépa,
  • 15 dkg zöldbab,
  • 6 szál zöldhagyma,
  • 1 fej zöldsaláta,
  • 5–6 db olajos gomba,
  • 2 főtt tojás,
  • kb. ½ dl olaj,
  • 1 kiskanál mustár,
  • só, bors,
  • egy csipetnyi apróra vágott
    petrezselyemzöld,
  • 1 kisebb citrom leve.

A babot, a zöldborsót, a felekbe vágott gombákat nagyon kevés vízben megfőzzük, karikákra vágjuk a főtt tojásokat, kiszedve a sárgájukat. A tojássárgákat összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, illetve az olajat, majd a borsot és a megvágott petrezselymet is. Egy nagy edényben elrendezzük a salátaleveleket. Egy másik tálban összekeverjük a főtt zöldségeket a korábban elkészített szósszal, majd a salátás tálra öntjük. Egy órát tartjuk a hidegben, ezután tálaljuk.

(A visszamaradó főzőlevet fölhasználhatjuk levesekhez.)

Tyúkleves

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 2 tyúk háta, nyaka, szárnya, lába, belsőségei (kb. 2 kg),
  • 2 nagyobb sárgarépa,
  • 1 szál nagyobb petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb zeller fele,
  • 1 szál pasztinák (paszternák),
  • 15 dkg gombatönk,
  • 15 dkg zöldborsó,
  • 1 nagyobb vöröshagyma egészben,
  • 1 nagyobbacska krumpli,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • petrezselyemlevél,
  • só, szemes bors,
  • csipetnyi szerecsendió,
  • egy csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice.

(ahogy ma főzöm)

A tyúkdarabokat fedő nélkül, hidegvízben föltesszük főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját, sózzuk, lefedjük és csöndes tűzön kb. 2 óra hosszat főzzük (ne forrjon!).

Akkor hozzáadjuk a zöldségeket a borsó kivételével, a gombatönköt, befűszerezzük és még kb. 15 percig főzzük, belerakjuk a kockákra vágott krumplit és újabb 15 perc múlva a zöldborsót. Még 5-6 percig főzzük végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel.

(A tyúkok májából készíthetünk hozzá májgaluskát betétnek.)

Vacsora

Hozzávalók:

  • 8 vastagabb szelet sonka,
  • 25 dkg csemegekukoricakonzerv,
  • 25 dkg zöldborsókonzerv,
  • 4 nagyobb krumpli,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 6 tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg reszelt sajt,
  • 2 evőkanál olaj,
  • vegeta, szerecsendió.

A krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, kockákra vágom, a sárgarépát szintúgy. A krumplit, borsót, répát, kukoricát összekeverem. Egy tepsi aljára rakom a sonkaszeleteket, elterítem rajta a gezemicét, meglocsolom az olajjal és sütöm 10-15 percig. A tejfölt a tojásokkal, liszttel, reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval, vegetával alaposan elkeverem és ráöntöm a zöldségekre. Újabb 10 perc sütés és lehet enni.

Nyári karfiolleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg karfiol,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 15-20 dkg zöldborsó,
  • 1-2 db újkrumpli,
  • 2 szál zöldhagyma,
  • petrezselyemlevél,
  • 1 zellerlevél,
  • só (vagy leveskocka),
  • csipetnyi fehérbors,
  • kávéskanálnyi pirospaprika,
  • 2 dl kefir,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt.

A karfiolt a répával, petrezselyemgyökérrel és a zellerszárral kb. 15-20 percig főzzük, majd befűszerezzük a sóval, csipetnyi borssal és hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit, a zöldhagymákat (esetleg egy kisebb paradicsomot kettévágva) és még 15 percig főzzük. Akkor beletesszük a zöldborsót is és öt percig azzal is főzzük. A hagymát és zellerszárat kidobjuk. A kefirt, tejfölt, pirospaprikát, lisztet, finomra vágott zeller- és petrezselyemlevelet jól összekeverjük és besűrítjük vele a levest, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk és tálaljuk.

Aki szereti, tehet belé egy kevés apró grízgaluskát, vagy vajasgaluskát is.

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db (kb. 50-60 dkg) csirkemell,
  • 15-20 dkg csirkemáj,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 3 dl tejszín,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 10-15 dkg főtt csemegekukorica,
  • 10-15 dkg zöldborsó,
  • 1 evőkanál friss, vagy
    egy csapott kávéskanál szárított tárkony,
  • szerecsendió, ételízesítő.

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott csirkemellet. A csirke fehéredéséig pirítjuk, majd felengedjük kb. 1,5 l liter forróvízzel. Ételízesítővel, reszelt szerecsendióval és szükség szerint sóval ízesítjük. Amikor a csirke már majdnem jó, beletesszük a kukoricát, a borsót (lehet fagyasztott és konzerv is), félbevágott májakat és a tárkonyt. Ha megfőtt a borsó és a kukorica, a liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük és kiforraljuk.

Betegleves

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 dl erős húsleves (vagy erőleves),
  • 1 csirkemáj,
  • 1 lágytojás,
  • 1 dl tejszín,
  • 5 dkg zöldborsó,
  • 2 cent cherry,
  • csipetnyi őrölt szerecsendió.

(lábadozóknak, leromlott állapotú betegeknek)

A levesben megfőzzük a csirkemájat és a zöldborsót (utóbbinak elég 5-6 perc). A májat kisebb darabokra vágjuk, a tojást szétnyomkodjuk villával és a zöldborsóval, tejszínnel és néhány kanál levessel összeturmixoljuk. Összekeverjük a levessel, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és összemelegítjük, végül hozzáadjuk a sherryt is.