Halászlé
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg ponty,
- 1 kg vegyes apróhal (keszegfélék, kárász, törpeharcsa),
- ha van, ½ kg ikra és tej,
- 2 nagyobb fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál pirospaprika,
- só, csipetnyi bors,
- egy evőkanálnyi zsiradék,
- ízlés szerint erőspaprika.
(ahogy én főzöm)
A gorombára vágott hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, rátesszük az apróhalat, a ponty fejét-farkát, sót, borsot és a pirospaprika felét. Felengedjük kb. 2 l vízzel. Addig főzzük, míg a gerincéről leválik a hús.
A levet leszűrjük, a halak húsát átpasszírozzuk és visszatesszük a lébe, beletesszük a felszeletelt pontyot, ikrát, rászórjuk a paprika másik felét és készre főzzük (kb. 25-30 perc).