Káposztás bableves füstöltcsülökkel
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kisebb (70-80 dkg) csülök,
- 30 dkg tarkabab,
- 40 dkg savanyúkáposzta,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál zsír,
- só, bors, pirospaprika,
- tejföl.
(Németh János után)
Az előző este beáztatott csülökről leöntjük a vizet és feltesszük főni. Kb. 40-50 perc múlva hozzáadjuk a babot, fűszerezzük és együtt puhára főzzük. Külön lábasban picit megdinszteljük a káposztát a zsír felén, majd kevés vízzel felöntve félpuhára főzzük és a levesbe öntjük. A zsír másik feléből, lisztből rántást készítünk az apróra vágott hagymával és a végén hozzáadott fokhagymával, pirospaprikával. A csülköt kivesszük, fölszeleteljük és visszatesszük. A levest besűrítjük a rántással, fölforraljuk és tejföllel ízesítjük.