Káposztás bableves füstöltcsülökkel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb (70-80 dkg) csülök,
  • 30 dkg tarkabab,
  • 40 dkg savanyúkáposzta,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál zsír,
  • só, bors, pirospaprika,
  • tejföl.

(Németh János után)

Az előző este beáztatott csülökről leöntjük a vizet és feltesszük főni. Kb. 40-50 perc múlva hozzáadjuk a babot, fűszerezzük és együtt puhára főzzük. Külön lábasban picit megdinszteljük a káposztát a zsír felén, majd kevés vízzel felöntve félpuhára főzzük és a levesbe öntjük. A zsír másik feléből, lisztből rántást készítünk az apróra vágott hagymával és a végén hozzáadott fokhagymával, pirospaprikával. A csülköt kivesszük, fölszeleteljük és visszatesszük. A levest besűrítjük a rántással, fölforraljuk és tejföllel ízesítjük.