Máltai mártás
2009. március 20., péntek
Hozzávalók:
- 2 evőkanál víz,
- 1 evőkanál borecet,
- fél teáskanál só,
- fél vérnarancs héja,
- 2 tojássárgája,
- 2 evőkanál vérnarancslé,
- 1 csipet cukor,
- 15 deka vaj.
A vizet, az ecetet, a sót és a narancshéjat egy kis edényben úgy beforraljuk, hogy csak egy evőkanálnyi maradjon, ezután lehűtjük. A tojássárgákat a narancslével, egy csipet cukorral zománcozott mártásos edényben kis habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a beforralt narancsos ecetet. Ezután a mártásos edényt forró vízfürdőbe állítjuk (egy nagyobb edénybe) és a mártást addig verjük, amíg sűrű krémszerű lesz. A vajat diónyi darabokra vágjuk, és állandó keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a mártáshoz. Egy leheletnyi Cayenne-i borssal fűszerezzük. Halhoz, spárgához, feketegyökérhez, zöldséges ételekhez kitűnően illik.