Sóskaleves
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg friss sóska
(vagy 25-30 dkg-os fagyasztott sóskakrém), - 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- só, csipetnyi őrölt fehérbors
- és szerecsendió,
- 1,2 l csont alaplé,
- ízlés szerint cukor,
- 1 tojás sárgája,
- 1 dl tejszín,
- 2-3 dkg vaj.
A sóskát puhára főzzük egy kevés vízben némi sóval és leturmixoljuk. Az olajból, lisztből aranysárga rántást készítünk és az apróra vágott vagy lereszelt hagymát is megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a sóskapürét, egy-két percig dinszteljük, felengedjük a csontlevessel és a sóska főzőlevével, fűszerezzük és 10 percig főzzük. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, a tojás sárgájával simára kikevert tejszínt a levesbe öntjük és a tetejére morzsolunk egy kevéske vajat.
Pirított zsemlekockával tálaljuk (legjobb csészében).