Chili con carne

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús,
  • 30 dkg aprószemű feketebab,
  • 1 jókora vöröshagyma,
  • 1 cső zöldpaprika,
  • 4 db paradicsom,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 dl olaj,
  • ízlés szerint cseresznyepaprika-krém.

(mexikói babgulyás)

A babot kevéske sósvízben megfőzzük, közben az olajon megdinszteljük a hagymát és paprikát, hozzáadjuk a húst és fedő nélkül barnára pároljuk. Hozzáöntünk 2-3 dl forróvizet, beletesszük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, cukrot, pirospaprikát, fokhagymát, sót és fedő alatt kb. egy órán át, majd fedő nélkül is egy félórát főzzük. Az elpárolgott vizet időnként forróvízzel pótoljuk. Végül hozzáadjuk a babot egy kevés főzőlevével, ízlés szerint erőspaprika-krémet és összeforraljuk.

Nagyon kevés lével, zöldsalátával és főtt rizzsel tálaljuk.