Chili con carne
2009. március 21., szombat
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús,
- 30 dkg aprószemű feketebab,
- 1 jókora vöröshagyma,
- 1 cső zöldpaprika,
- 4 db paradicsom,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 kávéskanál pirospaprika,
- 1 evőkanál cukor,
- 1 dl olaj,
- ízlés szerint cseresznyepaprika-krém.
(mexikói babgulyás)
A babot kevéske sósvízben megfőzzük, közben az olajon megdinszteljük a hagymát és paprikát, hozzáadjuk a húst és fedő nélkül barnára pároljuk. Hozzáöntünk 2-3 dl forróvizet, beletesszük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, cukrot, pirospaprikát, fokhagymát, sót és fedő alatt kb. egy órán át, majd fedő nélkül is egy félórát főzzük. Az elpárolgott vizet időnként forróvízzel pótoljuk. Végül hozzáadjuk a babot egy kevés főzőlevével, ízlés szerint erőspaprika-krémet és összeforraljuk.
Nagyon kevés lével, zöldsalátával és főtt rizzsel tálaljuk.