2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- édeskömény,
- fekete kömény,
- fekete mustármag,
- kömény,
- lepkeszegmag (görögszéna)
A keverési arányok ízlés szerint változtathatók – a legegyszerűbb, ha mindegyik fűszerből egyenlő mennyiséget teszünk bele.
Nem őröljük, hanem közvetlen a felhasználás előtt kevéske olajon kicsit megpirítjuk és úgy szórjuk az ételbe.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Bengáli ötfűszer keverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Alapfűszerek:
- római kömény,
- kurkuma,
- koriander,
- cayenne-bors.
Kiegészítők:
- lepkeszegmag (görögszéna),
- szegfűszeg,
- fahéj,
- szerecsendió,
- gyömbér,
- mustármag (fekete),
- édeskömény,
- mák,
- szegfűbors,
- ánizs,
- babér,
- fehér- és fekete- és hosszúbors.
Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros cayenne-bors. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.
Az összetevők kiválasztásával és arányainak változtatásával rendkívül változatos keverékek állíthatók elő a méregerőstől a kesernyésen át a már szinte bántóan erős illatúig, ízlés és étel szerint.
Általában legalább hét- legfeljebb tizenkétféle fűszerből készül.
A fűszereket őrlés előtt kissé meg kell pirítani.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Curry por bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
- 4–5 db szegfűszeg,
- ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
- ½ teáskanálnyi egész feketebors,
- ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
- 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
- ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
- 10 apró piros, szárított csilipaprika,
- ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
- ¼ teáskanálnyi kurkuma,
- 1 teáskanálnyi só,
- 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.
(etióp fűszerkeverék)
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.
Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.
(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Berbere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva