Okroska

Hozzávalók:

  • 1 liter joghurt,
  • 5-6 keménytojás,
  • 1 csomag (8-10 db) hónaposretek,
  • 1-2 csomag újhagyma,
  • 1 nagyobb kígyóuborka.

(hideg, orosz uborkaleves)

Egy nagy tálba a retket, kígyóuborkát nagyon vékony szálakra, az újhagymát karikákra (a szárát is) szeleteljük, a tojást pedig kisebb kockákra vágjuk a tojásszeletelővel. Hozzáadjuk a joghurtot és enyhén megsózzuk. Lazán összekeverjük, és felöntjük kb. 1 – 1,2 liter felforralt és lehűtött vízzel. A hűtő alsó polcán 2-3 óra hosszat érleljük és hidegen fogyasztjuk.

Pot au feu

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg marhafartő,
  • 1,5 kg levescsont,
  • 1 kisebb csirke,
  • 2-3 velőscsont,
  • 2-3 db sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 20 dkg fehérkáposzta,
  • 5 dkg kelkáposzta,
  • 1 db feketeretek,
  • 2 szál póréhagyma,
  • 2 db vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 1 csokor petrezselyemlevél,
  • 15 szem feketebors,
  • 5-6 szem szegfűbors,
  • 2 erőleveskocka,
  • 1 kávéskanál szódabikarbona,
  • só, töröttbors.

(francia húsveves)

A húst és a csontokat feltesszük 3-3,5 l hidegvízben főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját és befűszerezzük és egészben beletesszük az egyik vöröshagymát. Csendes tűzön főzzük a hús korától függően 2-2,5 órán át, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkét és további 30-40 percig főzzük. Lehűtjük, kidobjuk a hagymát és a ritkacsontot és másnapig a hűtőbe tesszük. Másnap leszedjük a zsírját, beletesszük a szódabikarbonát, leveskockát, zöldségeket, póréhagymát, retket, káposztaféléket, a másik vöröshagymát és fokhagymát, kevés töröttborssal, esetleg még sóval ízesítjük és még 30-40 percig főzzük. Amikor megfőtt minden, a húst kivesszük felszeleteljük.

A levest a csirkével és zöldségekkel, finomra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk. A marhahúshoz mártást adunk.