Pot au feu
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 kg marhafartő,
- 1,5 kg levescsont,
- 1 kisebb csirke,
- 2-3 velőscsont,
- 2-3 db sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 20 dkg fehérkáposzta,
- 5 dkg kelkáposzta,
- 1 db feketeretek,
- 2 szál póréhagyma,
- 2 db vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 csokor petrezselyemlevél,
- 15 szem feketebors,
- 5-6 szem szegfűbors,
- 2 erőleveskocka,
- 1 kávéskanál szódabikarbona,
- só, töröttbors.
(francia húsveves)
A húst és a csontokat feltesszük 3-3,5 l hidegvízben főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját és befűszerezzük és egészben beletesszük az egyik vöröshagymát. Csendes tűzön főzzük a hús korától függően 2-2,5 órán át, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkét és további 30-40 percig főzzük. Lehűtjük, kidobjuk a hagymát és a ritkacsontot és másnapig a hűtőbe tesszük. Másnap leszedjük a zsírját, beletesszük a szódabikarbonát, leveskockát, zöldségeket, póréhagymát, retket, káposztaféléket, a másik vöröshagymát és fokhagymát, kevés töröttborssal, esetleg még sóval ízesítjük és még 30-40 percig főzzük. Amikor megfőtt minden, a húst kivesszük felszeleteljük.
A levest a csirkével és zöldségekkel, finomra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk. A marhahúshoz mártást adunk.