Májragu

Hozzávalók:

  • 60 dkg máj (disznó, borjú, csirke, liba
    – vegyesen is finom),
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 dl száraz fehérbor,
  • 2 evőkanál szójaszósz,
  • só, bors,
  • 1 csapott evőkanálnyi összevágott
    petrezselyem- vagy korianderlevél,
  • majoránna,
  • pici olaj.

A hagymát apróra felszeleteljük, az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, és együtt pirítjuk, míg a máj szépen kifehéredik. Borsozzuk, és felöntjük egy pohár vízzel. Amikor a víz már majdnem teljesen elfőtt, hozzáöntjük a bort, a szójaszószt, és beletesszük a petrezselyem- vagy korianderzöldet, majoránnát. Pár percig még főzzük és a legvégén szükség szerint sózzuk, de figyeljünk, mert szójaszósz sós, ezért csak óvatosan!

Rizzsel, zöldséges rizzsel remek.

Fokhagymás csirkeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy közepes csirke földarabolva,
  • 10-12 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 babérlevél,
  • 2 db tyúkhúsleveskocka,
  • 2-3 evőkanál rizs,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 tojás sárgája,
  • kb. 1 dl tejföl,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél.

A csirkét feltesszük főni, kb. 25-30 perc alatt puhára fő. Akkor a húst kivesszük, nagyjából kicsontozzuk és félretesszük. Beletesszük a levesbe a leveskockát és a rizst, kicsivel később a babért és a szétzúzott fokhagymát és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Akkor a tojássárgáját elkeverjük a liszttel, tejföllel és egy kevés vízzel, majd lassan belecsurgatjuk a levesbe. Jól összemelegítjük és visszatesszük bele a húst. A tetejét meghintjük apróra vágott petrezselyemlevéllel.

Aljotta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg – 1 kg vegyes tengeri hal,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 5 szem paradicsom,
  • 1 evőkanál paradicsompüré,
  • 8 dkg rizs,
  • 2 evőkanál olaj,
  • só, őrölt bors,
  • 2-3 babérlevél,
  • 2-3 mentalevél,
  • 1 mokkáskanálnyi majoránna.

(Máltai halleves)

A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A paradicsomot lehéjazzuk, feldaraboljuk, és a pürével együtt a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és másfél liter vízzel felengedjük. A megtisztított, feldarabolt halat beletesszük, és kis lángon harminc-negyven percig főzzük. Ezután a levest sűrű szűrőn átszűrjük, a halat pedig áttörjük. A tűzre visszatéve a megmosott rizst beleszórjuk, beletesszük a zöldfűszereket és addig főzzük, amíg meg nem puhul.

Tálaláskor citrommal vagy gránátalmalével savanyítjuk ízlés szerint.