Aljotta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg – 1 kg vegyes tengeri hal,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 5 szem paradicsom,
  • 1 evőkanál paradicsompüré,
  • 8 dkg rizs,
  • 2 evőkanál olaj,
  • só, őrölt bors,
  • 2-3 babérlevél,
  • 2-3 mentalevél,
  • 1 mokkáskanálnyi majoránna.

(Máltai halleves)

A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A paradicsomot lehéjazzuk, feldaraboljuk, és a pürével együtt a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és másfél liter vízzel felengedjük. A megtisztított, feldarabolt halat beletesszük, és kis lángon harminc-negyven percig főzzük. Ezután a levest sűrű szűrőn átszűrjük, a halat pedig áttörjük. A tűzre visszatéve a megmosott rizst beleszórjuk, beletesszük a zöldfűszereket és addig főzzük, amíg meg nem puhul.

Tálaláskor citrommal vagy gránátalmalével savanyítjuk ízlés szerint.