Csülök savanyúkáposztával
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 2 kisebb, nyers (nem füstölt) sertéscsülök,
- 1–1,5 kg savanyú káposzta,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 2–3 db szegfűszeg,
- 8–10 szem borókabogyó,
- 8–10 szem vegyes bors,
- 2–3 evőkanál olaj,
- 20 dkg húsos füstölt szalonna,
- 2 dl száraz fehérbor.
(elzászi étel)
A sertéscsülköt gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát, ha túl savanyú, hideg vízben átmossuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymába beleszúrjuk a szegfűszeget. A borókabogyót, a színes borsot teatojásba zárjuk vagy kis darab vászonba kötjük.
Egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, lazán rárakjuk a káposzta felét, erre a két csülköt, a húsos füstölt szalonnát, a hagymát, a fokhagymát, a vászonba kötött fűszereket. Betakarjuk a maradék káposztával, megsózzuk, megöntözzük a borral, és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig érjen. Ezután felforraljuk, majd lassú tűzön lefedve kb. 2 óra hosszat pároljuk. Az elkészült káposztából kivesszük a hagymát, fűszeres zacskót. A szalonnát csíkokra vágjuk, a csülköt felszeleteljük. A káposztát előmelegített tálba szedjük, a tetejére rakjuk a felszeletelt csülköt és szalonnát. Tűzforrón tálaljuk, egy kevés főtt burgonyát adunk mellé.
Száraz, tüzes, fehér pecsenyebor illik hozzá.