Scsi
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 50 dkg sovány marhahús,
- 50–60 dkg savanyúkáposzta,
- 15–20 dkg gomba (legjobb a vargánya),
vagy egy-két evőkanálnyi szárított gomba, - 2 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zellergumó egy-két levelével,
- 1–2 db burgonya,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 3–4 gerezd fokhagyma,
- 2 db babérlevél,
- 1 evőkanál összevágott kaporlevél,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
- 1 evőkanálnyi vaj,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál natúr paradicsompüré,
vagy egy friss paradicsom, - 8–10 szem feketebors,
- 1 kávéskanál majoránna, vagy angelikalevél.
(orosz káposztaleves hússal, zöldségekkel)
Sűrű vagy teljes Scsi
A marhahúsból a gyökérzöldségek felével, az egyik hagymával, sóval, borssal levest főzünk (kb. 2 óra), majd a szétfőtt zöldségeket kidobjuk, a húst földaraboljuk, a levest leszűrjük. A káposztát vastagfalú edénybe rakjuk, hozzáadjuk a vajat, 3-4 dl forróvizet és középmeleg sütőben fedő alatt puhára pároljuk. A szárított gombát két-három órára beáztatjuk, majd egész kevés vízben előfőzzük
(ha friss gombánk van, azt csak leforrázzuk).
A húslevesbe visszatesszük a húst, hozzáadjuk a gyökérzöldségek másik felét, hasábokra vágva, a megtisztított, fölkockázott krumplit, a káposztát, a gombát, levével együtt, a paradicsomot (meghámozva, negyedelve) és a másik fej vöröshagymát nagyon apróra vágva. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sózott gombát, zöldfűszereket fölforraljuk és meleg helyen lefedve állni hagyjuk kb. negyedóráig. Tálalás előtt tejfölözzük.
Scsi szárazbabbal
Ugyanúgy készül, mint a klasszikus leves, de kevesebb káposztát teszünk bele, valamint 10-15 dkg előfőzött babot.