Fejtettbableves húsgombóccal
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 60-70 dkg fejtettbab,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb pasztinák,
- 1 kisebb zeller fele, negyede,
- 2 szál zellerlevél,
- 1 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- 1-2 szem közepes krumpli,
- 10 dkg húsos füstöltszalonna,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 kávéskanál paprika,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
- só (vagy húsleveskocka),
- szemesbors,
- 2 dl tejföl.
A gombócokhoz:
- 20-25 dkg darált sertéshús,
- só, őröltbors,
- egy kávéskanál pirospaprika,
- 1 evőkanál paradicsompüré,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi szerecsendió és őrölt kömény,
- 1 tojás.
A babot a a zöldségekkel félpuhára főzzük sóval (vagy leveskockával) és szemesborssal ízesített vízben.
A darálthúst összekeverjük a többi hozzávalóval és apró gombócokat formálunk belőle.
Beletesszük a levesbe a kockára vágott krumplit, zellerlevelet, félbevágott paprikát, paradicsomot, a gombócokat és kb. félóra alatt puhára főzzük.
A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján világos rántást készítünk és a hagymát is megdinszteljük benne, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát és petrezselyemlevelet. Ezzel a rántással sűrítjük a levest és jól kiforraljuk.
Ízlés szerint tejfölözzük.