Finn halleves
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 50–60 dkg lazacfilé
(lehet más jobb minőségű tengeri hal is), - 1 nagy fej vöröshagyma,
- 40 dkg burgonya,
- 2 dl sűrű tejszín,
- 1–2 babérlevél,
- 5–10 szem egész feketebors,
- só,
- 1 evőkanál apróra vágott kaporlevél.
A halfilét megmossuk, ha van bőre, megnyúzzuk. Nagyobb lábasban odateszünk vizet főni. A hagymát apróra daraboljuk és beletesszük a vízbe. A felkockázott krumplit is hozzáadjuk, sózzuk, és beletesszük a szemesborsot, babért. A leves tetején keletkező habot leszedjük. Amikor már majdnem megfőtt a burgonya, hozzáadjuk a szintén felkockázott (kb. 1–1,5 cm) halat. Amikor megfőtt a hal (fajtától függően 5–10 perc) és a burgonya is, a tejszínnel besűrítjük, és már nem forraljuk tovább. A leves tetejére frissen felaprított kaprot szórunk, esetleg savanyíthatjuk egy kevés citromlével.