Lencsepüréleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30-40 dkg lencse,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • 2 babérlevél,
  • csipetnyi őröltbors,
  • 1 evőkanál mustár,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt,
  • ½ l füstölthús leve.

A lencsét a füstölthús levében feltesszük főni. Amikor félig puha hozzáadjuk a zöldségeket, mielőtt készre főne, a babérlevelet is. Ha megpuhult, a babért kidobjuk és az egészet pürésítjük, majd visszatesszük a tűzhelyre. A lisztet a mustárral és tejföllel simára keverjük és a levesbe öntjük, borsozzuk, ha kell még savanyítjuk és sózzuk, és fölforraljuk. Félbevágott keménytojást és falatkákra darabolt füstölthúst adunk hozzá.