Zöldborsó krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg zöldborsó,
  • 1 vékonyabb szál
    petrezselyemgyökér,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 5 dkg vaj,
  • 3 dkg liszt,
  • 1-1,5 dl tejszín,
  • 2 dl tej,
  • 1-2 tojássárgája,
  • só,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál apróra vágott
    petrezselyemlevél,
  • 1 zellerlevél,
  • csipetnyi fehérbors,
  • 1 l csont alaplé.

Az alaplében puhára főzzük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellerlevelet, esetleg egy kisebb vöröshagymát is. A vajban felhevítjük a cukrot, rátesszük a zöldborsót. Megsózzuk, borsozzuk, fedő alatt félig megpároljuk, meghintjük a liszttel, kicsit lepirítjuk. Felengedjük a csontlével és tejjel és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A levest simára keverjük a tejszínnel és tojássárgákkal, rámorzsolunk egy kevés vajat és meghintjük a petrezselyemlevéllel. Vajon pirított zsemlekockát adunk hozzá.