Bajai halászlé
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 10 személynek:
- 5 kg hal (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal – márna, kárász, törpeharcsa),
- 1 kg vöröshagyma,
- 10 dkg házi őrlésű csemege paprika,
- 10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben,
- só,
- 5-6 l víz,
- 50-70 dkg házi gyufatészta.
(eredeti recept)
A dunai halakat gondosan megtisztítjuk. A vegyes halat sűrűn beirdaljuk. A pontyot irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk. Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.
A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk. 10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, s így még 30 percig forraljuk.
Közben a frissen gyúrt gyufatésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.