Borleves
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
- 0,5 liter víz,
- 1 mokkáskanál szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál fahéj,
- 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
- 10 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 1 citrom lereszelt héja,
- 1 púpos kávéskanál keményítő.
A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.