Mustáros, tejfölös krumplileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg krumpli,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemlevél,
  • 1 cikk zeller,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg füstöltszalonna,
  • 15 dkg füstöltkolbász,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 evőkanál mustár,
  • só, bors,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 1 babérlevél,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél.

A szalonnát fölkockázzuk, kiolvasztjuk és megdinszteljük rajta a megtisztított, fölkarikázott zöldségeket és fölaprított hagymát (esetleg egy zöldpaprikát is), majd fölengedjük kb. 1–1,2 l vízzel és befűszerezzük. Tíz perc után hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a kolbászt. Kb. félóra főzés után a tejföl- mustár- és liszt habarással besűrítjük és belerakjuk az átpasszírozott fokhagymát is. Megszórjuk a petrezselyemmel és fölforralás után tálaljuk.