Borleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
  • 0,5 liter víz,
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg,
  • 1 mokkáskanál fahéj,
  • 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 1 citrom lereszelt héja,
  • 1 púpos kávéskanál keményítő.

A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.