Francia hagymaleves
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg vaj, vagy margarin,
- 4-5 nagyobb fej vöröshagyma,
megtisztítva, szeletekre vágva, - 3-4 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál sima fehér liszt,
- 1,2 l marhahúsleves,
- só, bors,
- 1-2 babérlevél,
- 4 szelet franciakenyér,
- 8-10 dkg reszelt Gruyere sajt.
Megolvasztjuk a vajat a serpenyőben és a hagymaszeleteket 5-10 percig sütjük benne amíg aranybarna nem lesz.
Hozzákeverjük a lisztet, a finomra szeletelt fokhagymát és lassú tűzön sütjük további 1 percet, közben folyamatosan kevergetve. Vegyük félre a tűzről és fokozatosan keverjük hozzá a húslevest. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel. Lassan forraljuk fel és kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor fedjük le és pároljuk további 20-25 percig. Dobjuk ki a babérlevelet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Készítsünk pirítóst a kenyérszeletekből, tegyünk minden tányérba egyet, szedjük rá a forró levest, szórjuk meg reszelt sajttal és forrón tálaljuk.