2010. január 19., kedd
Hozzávalók 5–6 személyre:
- 1 kisebb csülök (kb. 70 dkg),
- 25 dkg tarkabab,
- 50 dkg savanyúkáposzta,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- liszt, zsír, só, bors,
- 1–2 db babérlevél,
- pirospaprika,
- 2–3 dl tejföl.
(Németh János nyomán)
Az előre beáztatott csülökről leöntjük a levét és föltesszük főni. Kb. ¾ óra múlva hozzáadjuk a babot és puhára főzzük. A csülköt kivesszük, kicsontozzuk és felszeleteljük. Külön edényben megfőzzük a savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú, előbb átöblítjük) és a levesbe öntjük. Világosbarna, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással besűrítjük, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk és a húst visszatesszük a levesbe. Tejföllel, erős paprikával kínáljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Káposztás bableves füstölt csülökkel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg elegyes marhahús
némi csonttal,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 10 dkg előre megfőzött szárazbab,
- 10 dkg zöldbab,
- 10 dkg laskára vágott káposzta,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg zöldborsó,
- egy marék tészta,
- egy kevés olaj,
- 2 evőkanál natúr paradicsompüré,
- só, bors,
- 2 evőkanál apróra vágott
petrezselyemlevél,
- reszelt parmezánsajt.
(olasz zöldségleves)
A húst és a csontot kevés vízben megfőzzük, kivesszük a levéből és földaraboljuk. Az apróra vágott hagymát, fölkarikázott zöldségeket megfuttatjuk az olajban. Hozzáadjuk a káposztát, néhány perc múlva a zöldbabot, a megfőtt szárazbabot és felengedjük a levessel és a szárazbab főzőlevével. Fűszerezzük, félóráig főzzük, akkor beletesszük a borsót is és belefőzzük az összetördelt tésztát. A tetejét ízlés szerint meghintjük a petrezselyemlevéllel és reszelt sajttal.
A minestornét nagyon sokféleképp főzik, minden vidéknek megvan a jellemző specialitása, sőt a piacon éppen kapható nyersanyagok szerint is változik az alapanyagok összetétele.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Minestrone bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg birka (ürü) színhús,
- 30–40 dkg mócsingos, csontos hús,
- 25 dkg tarkabab,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 kisebb szál petrezselyemgyökér,
- egy cikk zeller,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 2–3 evőkanál lecsó
(vagy zöldpaprika és paradicsom),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál zsír,
- 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
- só, bors,
- 2 dl száraz vörösbor.
A zsiradékból, hagymából, paprikából pörköltalapot készítünk, amin a lefaggyúzott, lehártyázott, fölkockázott húst kissé megkapatjuk (vigyázva, nehogy a paprika megégjen, mert akkor keserű lesz az étel!). Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje sózzuk, borsozzuk és a vörösbor időnkénti hozzátöltögetésével félpuhára megfőzzük. Közben egy másik fazékban, kevés vízben a babot is csaknem készre főzzük. Elegyítjük a babot a levessel, beletesszük a lecsót, a zöldségeket, a fokhagymát, felengedjük a bab főzőlevével, esetleg egy kis forróvízzel, ha szükséges, még sózzuk és készre főzzük. Csipetkével, cseresznyepaprika-krémmel kínáljuk.
Kategória: Egytálételek, Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Birkagulyás babbal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg zsenge zöldborsó,
- 10 dkg friss sárgarépa,
- 15 dkg zöldbab,
- 6 szál zöldhagyma,
- 1 fej zöldsaláta,
- 5–6 db olajos gomba,
- 2 főtt tojás,
- kb. ½ dl olaj,
- 1 kiskanál mustár,
- só, bors,
- egy csipetnyi apróra vágott
petrezselyemzöld,
- 1 kisebb citrom leve.
A babot, a zöldborsót, a felekbe vágott gombákat nagyon kevés vízben megfőzzük, karikákra vágjuk a főtt tojásokat, kiszedve a sárgájukat. A tojássárgákat összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, illetve az olajat, majd a borsot és a megvágott petrezselymet is. Egy nagy edényben elrendezzük a salátaleveleket. Egy másik tálban összekeverjük a főtt zöldségeket a korábban elkészített szósszal, majd a salátás tálra öntjük. Egy órát tartjuk a hidegben, ezután tálaljuk.
(A visszamaradó főzőlevet fölhasználhatjuk levesekhez.)
Kategória: Saláták |
feltöltötte: ketti |
Breton saláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 szál (kb. 30 dkg) szárazkolbász,
- 30 dkg vöröskáposzta,
- 30-40 dkg fehér- vagy vörösbab,
- 30 dkg paradicsom,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1-2 szál zellerzöld,
- 1 szál póréhagyma,
- olívaolaj, só, bors.
A babot föltesszük főni, s amikor már csaknem puha, a vízbe néhány babérlevelet dobunk. Eközben a felaprított hagymát, póréhagymát kevés olívaolajon 7-8 percig fedő alatt pároljuk. Ha már összeesett, hozzákeverjük a laskára vágott káposztát és a felkockázott, meghámozott paradicsomot is és további 5 percig főzzük. A káposztát a bab levével felengedjük, és egy bő félórán át rotyogni hagyjuk. Ezután kerül bele a majdnem teljesen puha bab, a só és a bors, a karikára vágott kolbász, fokhagyma és zellerlevél, és további 10-15 perc után már kész is.
Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Toszkán bableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg fehérbab,
- 2 nagy sárgarépa,
- 1 nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1,5 – 2 dl főzőtejszín,
- 20-25 dkg füstölt, főtt tarja vagy lapocka,
- 1 csokor apróra vágott korianderlevél
(kínai petrezselyem)
vagy 1 kávéskanál őrölt koriander,
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
- 1 púpos kanál ételízesítőpor,
- bors,
- 1 evőkanál liszt,
- 1-2 evőkanál (olíva)olaj.
Az előző este beáztatott babot feltesszük főni, és mikor majdnem készre puhult, hozzáadjuk a kockákra felvágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, belereszeljük a hagymát, és végül befűszerezzük. Ha a zöldségek már megpuhultak, akkor behabarjuk a tejszínnel és liszttel és hozzáadjuk az átpasszírozott fokhagymát is. A kis kockákra vágott tarját vagy lapockát az olajon kissé átpirítjuk és a levesbe tesszük.
(Készíthetünk hozzá apró krumpligombócokat vagy csipetkét betétnek.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Bableves korianderrel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kisebb (70-80 dkg) csülök,
- 30 dkg tarkabab,
- 40 dkg savanyúkáposzta,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál zsír,
- só, bors, pirospaprika,
- tejföl.
(Németh János után)
Az előző este beáztatott csülökről leöntjük a vizet és feltesszük főni. Kb. 40-50 perc múlva hozzáadjuk a babot, fűszerezzük és együtt puhára főzzük. Külön lábasban picit megdinszteljük a káposztát a zsír felén, majd kevés vízzel felöntve félpuhára főzzük és a levesbe öntjük. A zsír másik feléből, lisztből rántást készítünk az apróra vágott hagymával és a végén hozzáadott fokhagymával, pirospaprikával. A csülköt kivesszük, fölszeleteljük és visszatesszük. A levest besűrítjük a rántással, fölforraljuk és tejföllel ízesítjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Káposztás bableves füstöltcsülökkel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva