2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt sajt,
- 10 dkg trappista sajt,
- 10 dkg ementáli sajt,
- 10 dkg edámi sajt,
- 1–2 db alma,
- 1–2 db banán,
- 2–3 dl natúr joghurt,
- 1 répa,
- fűszerek ízlés szerint.
(hideg előétel vagy „utóétel”)
A sajtokat és a gyümölcsöket kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a gorombára gyalult répát és a joghurtot. Fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük és legalább 2–3 órányit érleljük hideg helyen.
(Más sajtokkal is szabadon variálható.)
Kategória: Előételek, ízelítők, Saláták |
feltöltötte: ketti |
Sajtsaláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók:
- 2 kígyóuborka,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy evőkanál apróra vágott kapor,
- 2 pohár natúr joghurt,
- 4-5 dkg dió,
- 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
- só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).
(bolgár uborkaleves, nyári napokra)
A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Tarator bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 26., csütörtök
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 l teljesen zsírtalanított csont- vagy húsleves,
- 3 dl natur joghurt,
- 2-3 sárgarépa,
- 1 kisebb zeller,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz konzerv csemegekukorica,
- 20 dkg laskára vágott édeskáposzta,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem- vagy kaporlevél,
- só, bors.
(bulgár étel)
A csontlevesben megfőzzük a megtisztított, fölszeletelt sárgarépát, zellert, káposztát, belereszeljük a hagymát, beletesszük a kukoricát. Amikor minden puha, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát és besűrítjük a liszt-joghurt habarással. Szükség szerint sózzuk, egy kicsit borsozzuk, meghintjük a petrezselyemmel, vagy kaporral és kiforraljuk. Hidegen is, melegen is finom.
(Ha hidegen fogyasztjuk, főzhetünk bele egy meghámozott, apróra vágott uborkát is.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kukoricaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 1 liter joghurt,
- 5-6 keménytojás,
- 1 csomag (8-10 db) hónaposretek,
- 1-2 csomag újhagyma,
- 1 nagyobb kígyóuborka.
(hideg, orosz uborkaleves)
Egy nagy tálba a retket, kígyóuborkát nagyon vékony szálakra, az újhagymát karikákra (a szárát is) szeleteljük, a tojást pedig kisebb kockákra vágjuk a tojásszeletelővel. Hozzáadjuk a joghurtot és enyhén megsózzuk. Lazán összekeverjük, és felöntjük kb. 1 – 1,2 liter felforralt és lehűtött vízzel. A hűtő alsó polcán 2-3 óra hosszat érleljük és hidegen fogyasztjuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Okroska bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 1 doboz őszibarack befőtt,
- 1 nagy doboz natúr joghurt,
- 1 doboz tejszín
(én főzőtejszínből csináltam),
- vaníliás cukor,
- csipetnyi fahéj.
(Hoffmann Gigi receptje)
Turmixgépbe öntöm a befőttet a levével együtt (2 fél barack kivételével), a joghurtot, a tejszínt és a vaníliát, fahéjat és összepépesítem. Addig a félretett barackot kis kockákra vágom, mert én szeretem a darabokat is. Ha valaki nem, akkor az összes barackot összeturmixolhatja. Kész is. A befőtt elég cukros, így nem kell cukrot hozzáadni, de ha valaki nagyon édesszájú, megteheti.
jól behűteni, és aki szereti tejszínhabbal díszíteni.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Joghurtos-tejszínes őszibarackleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva