2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- 60 dkg máj (disznó, borjú, csirke, liba
– vegyesen is finom),
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- só, bors,
- 1 csapott evőkanálnyi összevágott
petrezselyem- vagy korianderlevél,
- majoránna,
- pici olaj.
A hagymát apróra felszeleteljük, az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, és együtt pirítjuk, míg a máj szépen kifehéredik. Borsozzuk, és felöntjük egy pohár vízzel. Amikor a víz már majdnem teljesen elfőtt, hozzáöntjük a bort, a szójaszószt, és beletesszük a petrezselyem- vagy korianderzöldet, majoránnát. Pár percig még főzzük és a legvégén szükség szerint sózzuk, de figyeljünk, mert szójaszósz sós, ezért csak óvatosan!
Rizzsel, zöldséges rizzsel remek.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Májragu bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Alapfűszerek:
- római kömény,
- kurkuma,
- koriander,
- cayenne-bors.
Kiegészítők:
- lepkeszegmag (görögszéna),
- szegfűszeg,
- fahéj,
- szerecsendió,
- gyömbér,
- mustármag (fekete),
- édeskömény,
- mák,
- szegfűbors,
- ánizs,
- babér,
- fehér- és fekete- és hosszúbors.
Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros cayenne-bors. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.
Az összetevők kiválasztásával és arányainak változtatásával rendkívül változatos keverékek állíthatók elő a méregerőstől a kesernyésen át a már szinte bántóan erős illatúig, ízlés és étel szerint.
Általában legalább hét- legfeljebb tizenkétféle fűszerből készül.
A fűszereket őrlés előtt kissé meg kell pirítani.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Curry por bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
- 4–5 db szegfűszeg,
- ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
- ½ teáskanálnyi egész feketebors,
- ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
- 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
- ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
- 10 apró piros, szárított csilipaprika,
- ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
- ¼ teáskanálnyi kurkuma,
- 1 teáskanálnyi só,
- 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.
(etióp fűszerkeverék)
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.
Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.
(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Berbere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 18., szombat
(Coriandrum sativum L.), kínai petrezselyem
Igénytelen, kis munkaigényű, minden talajon jól termő mediterrán eredetű fűszernövényünk. (Már az egyiptomi Ebers-papirusztekercsek és a Biblia is megemlíti).
Felhasználható mind a friss (vagy szárított) levél, mind a mag sűltek, pácok, saláták, savanyúságok és káposztaételek ízesítésére.
Szélhajtó, emésztést serkentő, vértisztító teák alkotóeleme, illatszer-alapanyag is.
Kategória: Növények |
feltöltötte: kgyt |
Koriander bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg fehérbab,
- 2 nagy sárgarépa,
- 1 nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1,5 – 2 dl főzőtejszín,
- 20-25 dkg füstölt, főtt tarja vagy lapocka,
- 1 csokor apróra vágott korianderlevél
(kínai petrezselyem)
vagy 1 kávéskanál őrölt koriander,
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
- 1 púpos kanál ételízesítőpor,
- bors,
- 1 evőkanál liszt,
- 1-2 evőkanál (olíva)olaj.
Az előző este beáztatott babot feltesszük főni, és mikor majdnem készre puhult, hozzáadjuk a kockákra felvágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, belereszeljük a hagymát, és végül befűszerezzük. Ha a zöldségek már megpuhultak, akkor behabarjuk a tejszínnel és liszttel és hozzáadjuk az átpasszírozott fokhagymát is. A kis kockákra vágott tarját vagy lapockát az olajon kissé átpirítjuk és a levesbe tesszük.
(Készíthetünk hozzá apró krumpligombócokat vagy csipetkét betétnek.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Bableves korianderrel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva