Töltött dagadó
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy sertésdagadó (kb. 80 dkg–1 kg),
- 10 dkg zsír,
- 15 dkg füstölt nyers tarja
vagy húsos füstölt szalonna, - 2 db zsemle,
- 3 db tojás,
- 15 dkg sertésmáj,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- törött bors, majoránna, pirospaprika, só,
- tej a zsemle beáztatásához,
- 1–2 dl csont- vagy húsleves
(kockából is készülhet).
A sertésdagadót kicsontozzuk, és a közepén hegyes késsel felszúrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a tejbe áztatott és jól kinyomott zsemléket tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a durvára darált májat, a ledarált füstölt húst vagy szalonnát, a megtisztított, darabokra vágott, zsírban kissé megpirított hagymát és szétnyomott fokhagymát, kissé megsózzuk, megfűszerezzük, az egészet jól összekeverjük, beletöltjük a dagadóba, annak a két végét zsineggel összekötjük, a tölteléket a húsban egyenletesen szétnyomkodjuk. Megsózzuk, és tepsibe téve, sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük.
A saját levével meglocsolva tálaljuk. Hagymás burgonyasalátát adunk hozzá.
Hidegen is finom.