Májragu


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 60 dkg máj (disznó, borjú, csirke, liba
    – vegyesen is finom),
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 dl száraz fehérbor,
  • 2 evőkanál szójaszósz,
  • só, bors,
  • 1 csapott evőkanálnyi összevágott
    petrezselyem- vagy korianderlevél,
  • majoránna,
  • pici olaj.

A hagymát apróra felszeleteljük, az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, és együtt pirítjuk, míg a máj szépen kifehéredik. Borsozzuk, és felöntjük egy pohár vízzel. Amikor a víz már majdnem teljesen elfőtt, hozzáöntjük a bort, a szójaszószt, és beletesszük a petrezselyem- vagy korianderzöldet, majoránnát. Pár percig még főzzük és a legvégén szükség szerint sózzuk, de figyeljünk, mert szójaszósz sós, ezért csak óvatosan!

Rizzsel, zöldséges rizzsel remek.

Pulykaleves japánosan


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg pulykamell,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 cikk zellergumó,
  • 1 szál póréhagyma,
  • 30 dkg kínai kel,
  • 1 evőkanál szójaszósz,
  • 1 pohár édes fehérbor,
  • só,
  • 4-5 szem szegfűbors összetörve,
  • 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
  • egy maréknyi rizstészta.

(Nemeskövi Dénes rögtönzése nyomán)

A falatokra vágott pulykamellet leforrázzuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a fölkockázott zöldségeket, majd néhány perc múlva a karikára vágott pórét és laskára szelt kínai kelt. Fűszerezzük, a főzés végén beleöntjük a bort, a szójaszószt és belefőzzük az összetört tésztát.
Forrón tálaljuk.

Consommé


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 50 dkg nagyon jó minőségű, sovány marhahús (bélszín, ha van),
  • 60-80 dkg felaprított ritkacsont,
  • 25-30 dkg vegyes leveszöldség,
  • 5 dkg zeller,
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • 1 szál póréhagyma,
  • 1 kávéskanál paradicsompüré,
  • 1 tojás fehérje,
  • 1 kávéskanál szójaszósz,
  • 8-10 szem feketebors,
  • 2-3 szem szegfűbors,
  • só,
  • 1 l leszűrt csont alaplé + víz.

(Erőleves – az igazi francia recept)

A húst ledaráljuk, összekeverjük a tojásfehérjével és a paradicsompürével és állandóan kevergetve fölengedjük a csontlével és némi vízzel. Beletesszük az előzőleg leforrázott csontot és az összes zöldségfélét és fölforrásig folyton kevergetjük. Fölforrás után csendesen főzzük 4-5 órán át, majd 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük és zsírtalanítjuk.

Tojássárgájával vagy különböző levesbetétekkel tálaljuk leveses-csészében.