Consommé
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 50 dkg nagyon jó minőségű, sovány marhahús (bélszín, ha van),
- 60-80 dkg felaprított ritkacsont,
- 25-30 dkg vegyes leveszöldség,
- 5 dkg zeller,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- 1 kávéskanál paradicsompüré,
- 1 tojás fehérje,
- 1 kávéskanál szójaszósz,
- 8-10 szem feketebors,
- 2-3 szem szegfűbors,
- só,
- 1 l leszűrt csont alaplé + víz.
(Erőleves – az igazi francia recept)
A húst ledaráljuk, összekeverjük a tojásfehérjével és a paradicsompürével és állandóan kevergetve fölengedjük a csontlével és némi vízzel. Beletesszük az előzőleg leforrázott csontot és az összes zöldségfélét és fölforrásig folyton kevergetjük. Fölforrás után csendesen főzzük 4-5 órán át, majd 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük és zsírtalanítjuk.
Tojássárgájával vagy különböző levesbetétekkel tálaljuk leveses-csészében.