2009. április 30., csütörtök
Hozzávalók 1 literhez:
- 7 dl majonéz,
- 2 dl tejszín,
- 0,5 dl mustár,
- 5 dkg ecetes uborka,
- 1 citrom,
- valamint egy kevés tárkony,
- metélőhagyma (snidling),
- petrezselyem,
- fehérbors és só.
A majonézben elkeverjük a mustárt, a tejszínt, a citrom levét, hozzáadjuk a felaprított uborkát és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk s felhasználás előtt néhány óráig lehűtve érleljük.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: kgyt |
Remoulade-mártás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók:
- 2 kígyóuborka,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy evőkanál apróra vágott kapor,
- 2 pohár natúr joghurt,
- 4-5 dkg dió,
- 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
- só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).
(bolgár uborkaleves, nyári napokra)
A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Tarator bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 1 liter joghurt,
- 5-6 keménytojás,
- 1 csomag (8-10 db) hónaposretek,
- 1-2 csomag újhagyma,
- 1 nagyobb kígyóuborka.
(hideg, orosz uborkaleves)
Egy nagy tálba a retket, kígyóuborkát nagyon vékony szálakra, az újhagymát karikákra (a szárát is) szeleteljük, a tojást pedig kisebb kockákra vágjuk a tojásszeletelővel. Hozzáadjuk a joghurtot és enyhén megsózzuk. Lazán összekeverjük, és felöntjük kb. 1 – 1,2 liter felforralt és lehűtött vízzel. A hűtő alsó polcán 2-3 óra hosszat érleljük és hidegen fogyasztjuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Okroska bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes uborka,
- 6 db zöldhagyma,
- 4 dkg liszt,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál olaj (oliva a legjobb),
- 2 dl tejföl,
- só, bors, mentalevél,
- ½ l erőleves.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Felengedjük a levessel, befűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott uborkát és puhára főzzük. Amikor kész, áttörjük szitán, visszatesszük a levesbe, hozzákeverjük a tejfölt és fölforraljuk. Alaposan lehűtve nyári napokon nagyon kellemes.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Arab uborkakrémleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva