Feiojada completa

Hozzávalók 8-10 személyre
(ezt kevesebb személyre nehéz elkészíteni):

  • 1 ½ kg aprószemű feketebab,
  • 1 füstölt nyelv,
  • 30-40 dkg füstöltsonka,
  • ½ füstölt sertésfej,
  • 10 dkg sózott marhahús,
  • személyenként 1 db debreceni,
  • 1-2 dl olaj (pálma vagy oliva a legjobb),
  • 2 szál póréhagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 15-20 dkg főtt rizs,
  • egy csokor zsenge karalábélevél,
  • 2-3 db narancs,
  • só,
  • ecet,
  • cseresznyepaprika-krém.

(brazil bableves, sokféle hússal – Nemeskövi Dénes után)

A babot és a húsokat előző este külön vízben beáztatjuk, majd másnap az összeset együtt feltesszük főni. A húsokat a megpuhulás sorrendjében kiszedjük és felszeleteljük, a pórét is kidobjuk. Amikor a bab megpuhult, kiveszünk 3-4 evőkanálnyit, átpasszírozzuk, összekeverjük az olajjal és visszatesszük a levesbe, azzal sűrítjük. A feldarabolt húst is visszatesszük a levesbe és külön tálkán rizst, narancsgerezdeket, metélt karalábélevelet és cseresznyepaprika-krémet adunk mellé. Ízlés szerint savanyíthatjuk is.