Feiojada completa
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 8-10 személyre
(ezt kevesebb személyre nehéz elkészíteni):
- 1 ½ kg aprószemű feketebab,
- 1 füstölt nyelv,
- 30-40 dkg füstöltsonka,
- ½ füstölt sertésfej,
- 10 dkg sózott marhahús,
- személyenként 1 db debreceni,
- 1-2 dl olaj (pálma vagy oliva a legjobb),
- 2 szál póréhagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 15-20 dkg főtt rizs,
- egy csokor zsenge karalábélevél,
- 2-3 db narancs,
- só,
- ecet,
- cseresznyepaprika-krém.
(brazil bableves, sokféle hússal – Nemeskövi Dénes után)
A babot és a húsokat előző este külön vízben beáztatjuk, majd másnap az összeset együtt feltesszük főni. A húsokat a megpuhulás sorrendjében kiszedjük és felszeleteljük, a pórét is kidobjuk. Amikor a bab megpuhult, kiveszünk 3-4 evőkanálnyit, átpasszírozzuk, összekeverjük az olajjal és visszatesszük a levesbe, azzal sűrítjük. A feldarabolt húst is visszatesszük a levesbe és külön tálkán rizst, narancsgerezdeket, metélt karalábélevelet és cseresznyepaprika-krémet adunk mellé. Ízlés szerint savanyíthatjuk is.