Hortobágyi ürügulyás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50-60 dkg ürülapocka,
  • 30-40 dkg krumpli,
  • 1 jókora vöröshagyma,
  • egy szelet (5-6 dkg)
    húsos füstöltszalonna,
  • 1 paradicsom,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 púpozott evőkanál
    piroskaprika,
  • só, esetleg őröltbors.

A szalonnát fölkockázzuk, kiolvasztjuk és a zsírján a hagymával, paprikával kockára vágott hússal pörköltet készítünk, hozzáadjuk a paradicsomot, felengedjük és a birka öregségétől függően kb. 1 ½ óra hosszat csendesen főzzük. Amikor csaknem puha, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit a zöldpaprikát, ha kell még sózzuk, esetleg borsozzuk és készre főzzük.

Általában rövid lével készül, ha hosszabbra hagyjuk, tehetünk bele csipetkét.