Őrségi belsőségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40-50 dkg vegyes sertésbelsőség
    (mindenből egy kicsi),
  • 30 dkg savanyúkáposzta,
  • 15-20 dkg vegyes leveszöldség,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 2 dl tejszín,
  • 1 dl kefir,
  • só, bors, babérlevél,
  • 1 evőkanál liszt,
  • némi metélőhagyma (snidling).

(Fonnyadt Imre nyomán)

A belsőségeket mind puhára főzzük. Félfővésben beletesszük a zöldségeket és fűszerezzük. Amikor már a szív is puha, kivesszük a belsőségeket és fölkockázzuk, a zöldségeket pedig áttörjük. Belefőzzük az összevágott savanyúkáposztát, a tejszínt és kefírt csomómentesre keverjük és ezzel a habarással besűrítjük. Visszatesszük a belsőséget, fölforraljuk és összevágott snidlinggel meghintve tálaljuk. Betétként adhatunk hozzá pirított zsemlekockát, de még jobb apró velősderelyével.

(Ajánlatos a belsőségeket a megfővés sorrendjében belerakni a vízbe: tehát először a szivet, 15-20 perc múlva a tüdőt, majd a vesét, a májat, lépet csak a legvégén.)