Kaporleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 közepes fej fokhagyma,
  • 5 dl tej,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dl csont alaplé,
  • 1 mokkáskanál cukor,
  • 1 mokkáskanál pirospaprika,
  • 1 nagy csokor kapor,
  • só,
  • ecet, vagy mustár ízlés szerint.

A lisztből és olajból világos rántást készítünk. A tűzről levéve beletesszük az összepréselt fokhagymát. Kevés pirospaprikával és az apróra vágott kaporral elkavarjuk. Felengedjük tejjel, csontlével és tejföllel, majd megsózzuk (ha esetleg látjuk, hogy elfőtt valamennyi a folyadékból, adjunk hozzá még vizet). Egy kis cukorral, s pár csepp ecettel, vagy mustárral pikánsra ízesítjük.

Félbevágott keménytojásokkal tálaljuk.

Hidegen is finom, de akkor készítsük kicsit savanykásabbra.