Ludaskása
2009. március 25., szerda
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg árpagyöngy,
- 1 libaaprólék,
- 1 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 kávéskanál pirospaprika,
- 1 babérlevél,
- 1 kávéskanál majoránna,
- 2 evőkanál ételízesítő,
- bő olaj a hagyma sütéséhez,
- 2 evőkanál liszt.
Előkészítés: Az árpagyöngyöt a főzés előtt kb. 1 órával hideg vízbe beáztatjuk. A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.
Elkészítés: A 2 evőkanál olajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a Delikát ételízesítőt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk. Leszűrjük a beáztatott árpagyöngyöt, hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb. 45 percig lassú tűzön készre főzzük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük. A ludaskását egy nagy előmelegített tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk.
Árpagyöngy helyett készíthető rizzsel is, csak akkor a húst és zöldséget kb. 1 óra hosszat főzzük, majd utána tesszük hozzá a rizst, amivel még kb. 25 percig pároljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 480 kcal