Olaszos töltöttpaprika
2010. január 20., szerda
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb, vagy 8 kisebb
húsos zöldpaprika, - 6 db keménytojás,
- 1 db nyers tojás,
- 40–50 dkg sonka,
- só, csipetnyi őrölt bors,
- 1 evőkanál olaj.
A mártáshoz:
- 2 evőkanál olaj,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2–3 gerezd fokhagyma,
- 1 kg friss vagy
konzervparadicsom, - só, őrölt bors,
- 2 friss rozmaringág,
vagy 1 kiskanál
szárított rozmaring.
A keménytojást meghámozzuk, a sonkával együtt apróra vágjuk, és a nyers tojással összedolgozzuk. Megborsozzuk, és ha a sonka nem elég sós, kissé meg is sózzuk. A zöldpaprika szár felőli részéről egy szeletet levágunk (a mélyhűtöttről még fagyottan), és a sonkás tölteléket beletömködjük. Tűzálló tálat az olaj felével kikenünk, a töltött paprikákat egymás mellé belefektetjük, és a maradék olajjal megkenjük. 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőbe tolva körülbelül fél óráig sütjük. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát finomra vágva az olajon megfonnyasztjuk, a tört fokhagymát és a meghámozott, összevagdalt paradicsomot beleforgatjuk. Sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük, és fedő alatt, kis lángon 25 percig pároljuk. Ha túl híg lenne, a végén a fedőt levéve kissé besűrítjük. A rozmaringágat kidobjuk és a paprikákat meglocsoljuk a mártással. Petrezselymes, zöldséges rizzsel tálaljuk.