Palócleves
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csont nélküli birkalapocka,
- 20-25 dkg krumpli,
- 25 dkg zöldbab,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 5 dkg zsír,
- 3-4 dkg liszt,
- csipetnyi köménymag,
- csipetnyi őröltbors,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 púpos evőkanál apróra vágott kapor,
- só,
- 1-2 db babérlevél,
- 1 csapott evőkanál pirospaprika,
- 2 db zöldpaprika,
- 2 dl tejföl.
A húsból a hagymával, zsírral, pirospaprikával a szokásos módon pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, fokhagymával (1-2 gerezd), babérral, köménnyel, borssal fűszerezzük és felengedjük kb. 6-8 dl vízzel. Közben félig megfőzzük a zöldbabot és a krumplit és némi főzővízzel együtt a levesbe tesszük. Készre főzzük, és liszt-tejföl habarással besűrítjük. Kiforraljuk és meghintjük egy púpos evőkanál apróra vágott kaporlevéllel.