Szavici
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 db (kb. 2 kg-os) tyúk vagy jérce,
- 5-6 dkg vaj,
- 5 cent konyak,
- 1 dl félédes fehérbor,
- 2-3 babérlevél,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 6-8 gerezd fokhagyma,
- kb. 15 dkg darált dió,
- 1 dl tejszín,
- só, őröltbors,
- (szerecsendió).
(grúz-orosz főtt-tyúk diómártással)
A tyúkot földaraboljuk, a vajon minden oldalát átpiritjuk, befűszerezzük a sóval (esetleg tyúkleveskockával), borssal, hozzáadjuk a bort, konyakot és annyi forróvizet, hogy éppencsak ellepje és fedő alatt puhára pároljuk. A levét közben lassacskán elfővi, de az nem baj, mert a gőzben is puhul, csak annyi maradjon, hogy le ne kozmáljon (2-3 dl). Amikor a hús már puha (a tyúk ill. jérce korától függ) mellédobjuk a babért, esetleg némi szerecsendiót reszelünk rá és 5 perc múlva egy tálra szedjük a húsdarabokat.
Egy nagy vöröshagymát nagyon apróra vágunk és megfonnyasztjuk a visszamaradt lében, majd hozzáadjuk a darált diót, szétnyomkodott fokhagymát, tejszínt és összeforraljuk. Ha túl sűrű, egy kis borral hígítjuk. A húst rizzsel és a diómártással tálaljuk.