Őrségi belsőségleves
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 40-50 dkg vegyes sertésbelsőség
(mindenből egy kicsi), - 30 dkg savanyúkáposzta,
- 15-20 dkg vegyes leveszöldség,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 2 dl tejszín,
- 1 dl kefir,
- só, bors, babérlevél,
- 1 evőkanál liszt,
- némi metélőhagyma (snidling).
(Fonnyadt Imre nyomán)
A belsőségeket mind puhára főzzük. Félfővésben beletesszük a zöldségeket és fűszerezzük. Amikor már a szív is puha, kivesszük a belsőségeket és fölkockázzuk, a zöldségeket pedig áttörjük. Belefőzzük az összevágott savanyúkáposztát, a tejszínt és kefírt csomómentesre keverjük és ezzel a habarással besűrítjük. Visszatesszük a belsőséget, fölforraljuk és összevágott snidlinggel meghintve tálaljuk. Betétként adhatunk hozzá pirított zsemlekockát, de még jobb apró velősderelyével.
(Ajánlatos a belsőségeket a megfővés sorrendjében belerakni a vízbe: tehát először a szivet, 15-20 perc múlva a tüdőt, majd a vesét, a májat, lépet csak a legvégén.)