Tarator

Hozzávalók:

  • 2 kígyóuborka,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • egy evőkanál apróra vágott kapor,
  • 2 pohár natúr joghurt,
  • 4-5 dkg dió,
  • 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
  • só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).

(bolgár uborkaleves, nyári napokra)

A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.