Borscs
2009. március 21., szombat
Klasszikus borscs
Hozzávalók 6 személyre:
- 60-80 dkg marhaszegy,
- 1 kg ritkacsont,
- 25-30 dkg édeskáposzta,
- 4 db közepes burgonya,
- 1 db nagyobbacska cékla,
- 1-2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 10-15 dkg aprószemű bab,
- 1 közepes, savanykás ízű alma,
- 2 közepes fej hagyma,
- 3-4 dkg füstöltszalonna,
- 3 dkg vaj,
- 2 db paradicsom (vagy egy kávéskanál
natur paradicsompüré), - 1 – 1,5 dl tejföl,
- 1 evőkanálnyi híg (3-5 %-os) ecet,
- 2 kávéskanálnyi cukor,
- 2-3 db babérlevél,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 8-10 szem bors,
- 2-3 szem szegfűbors,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
- só.
(ukrán húsleves zöldségekkel, céklával)
A csontokat földaraboljuk, leforrázzuk, leöblítjük és hideg vízben feltesszük főni. Ha fölforrt, lehabozzuk és csendesen főzzük 2 óra hosszat. Beletesszük a húst és további 2 órán át főzzük, közben befűszerezzük. Akkor kidobjuk a csontokat, a húst kivesszük, feldaraboljuk és félre tesszük, a levest leszűrjük.
Míg a leves fő, elkészítjük a többi hozzávalót. A céklát megtisztítjuk, fölszeleteljük, meghintjük az ecettel és egy kicsit állni hagyjuk, majd kevés vajon megpároljuk. A babot kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret felszeletelve szintén megpároljuk a vaj másik felén, majd hozzáadjuk a meghámozott, kisebb kockára vágott paradicsomot és hagyjuk még 4-5 percig együtt dinsztelődni.
Az apróra vágott, kiolvasztott szalonnát, úgy, ahogy van, zsírjával együtt összetörjük a fokhagymával és a petrezselyemlevéllel.
A leveshez hozzáadjuk a feldarabolt krumplit és a káposztát, 10-15 perc múlva a megpárolt zöldségeket és céklát, újabb 5-6 perc múltán a babot és fölkockázott almát és az egészet csendesen főzzük kb 10 percig. Végül visszatesszük a húst, belekeverjük a fokhagymás- szalonnás- petrezselymes masszát, még 5 percig csendesen főzzük, elkeverjük benne a tejfölt és fölforrás után tálaljuk.
Ólitván borscs
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 60-80 dkg marhaszegy,
- 25-30 dkg füstöltsonka,
- 10 dkg füstöltszalonna,
- 20-25 dkg szárított vargánya,
- 2 db közepes cékla,
- 1 kisebb karalábé,
- 1 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 db közepes nagyságú,
- savanykás alma,
- 1 szál pasztinák,
- ½ l sós céklalé (esetleg uborkalé),
- 1 közepes fej hagyma,
- 1 kávéskanál szárított majoránna,
- 1-2 evőkanál összevágott, friss kaporlevél,
- 1 mokkáskanál köménymag,
- 10-12 szem bors,
- só.
(litván húsleves zöldségekkel)
A húsból, sonkából a zöldségek felével és a hagymával főzzünk erős húslevest. A főzés végén fűszerezzük. Közben a céklát héjastul süssük meg félig-meddig, hámozzuk meg, vágjuk csíkokra. Dinszteljük meg a többi zöldséget, adjuk hozzá a céklát és főzzük meg a húslevesben.
A gombákat főzzük meg egy kevés vízben, a főzőlevet öntsük a leveshez.
A marhahús felét vágjuk kockákra és tegyük vissza a levesbe.
A marhahús másik felét daráljuk le, keverjük össze a kisütött füstöltszalonna-kockákkal és tojással, a gombát pedig tojással és egy kevés morzsával.
A két masszát töltsük semleges, kissé sós tésztába. A húsos táskákat főzzük ki a levesben, a gombásakat süssük ki olajban és azt is tegyük a levesbe. Ezután még ízlés szerint fűszerezzük és tálalás előtt savanyítjuk, esetleg egy kicsit tejfölözzük.
Poltavai borscs
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 80 dkg csontos, de húsos libahús,
- 1 db nagyobbacska cékla,
- 20 dkg édeskáposzta,
- 3 db közepes burgonya,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 szál sárgarépa,
- 2 db paradicsom (vagy 3-4 dkg natur paradicsompüré),
- 1 közepes fej hagyma,
- 5 dkg füstöltszalonna,
- 2 evőkanál olaj,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- 2-3 db babérlevél,
- 1 evőkanálnyi hígított ecet,
- 10-12 szem bors,
- 1 -1,5 dl tejföl,
- só
a galuskához:
- 2 púpozott evőkanálnyi liszt,
- 1 db tojás,
- só
(ukrán libaleves zöldségekkel és céklával)
Ugyanúgy készül, mint a klasszikus borscs, de liba (esetleg kacsa)húsból és levesbetétként apró galuskát főzünk bele.