Minestrone


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg elegyes marhahús
    némi csonttal,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 10 dkg előre megfőzött szárazbab,
  • 10 dkg zöldbab,
  • 10 dkg laskára vágott káposzta,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg zöldborsó,
  • egy marék tészta,
  • egy kevés olaj,
  • 2 evőkanál natúr paradicsompüré,
  • só, bors,
  • 2 evőkanál apróra vágott
    petrezselyemlevél,
  • reszelt parmezánsajt.

(olasz zöldségleves)

A húst és a csontot kevés vízben megfőzzük, kivesszük a levéből és földaraboljuk. Az apróra vágott hagymát, fölkarikázott zöldségeket megfuttatjuk az olajban. Hozzáadjuk a káposztát, néhány perc múlva a zöldbabot, a megfőtt szárazbabot és felengedjük a levessel és a szárazbab főzőlevével. Fűszerezzük, félóráig főzzük, akkor beletesszük a borsót is és belefőzzük az összetördelt tésztát. A tetejét ízlés szerint meghintjük a petrezselyemlevéllel és reszelt sajttal.

A minestornét nagyon sokféleképp főzik, minden vidéknek megvan a jellemző specialitása, sőt a piacon éppen kapható nyersanyagok szerint is változik az alapanyagok összetétele.

Birkagulyás babbal


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg birka (ürü) színhús,
  • 30–40 dkg mócsingos, csontos hús,
  • 25 dkg tarkabab,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 kisebb szál petrezselyemgyökér,
  • egy cikk zeller,
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 2–3 evőkanál lecsó
    (vagy zöldpaprika és paradicsom),
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál zsír,
  • 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
  • só, bors,
  • 2 dl száraz vörösbor.

A zsiradékból, hagymából, paprikából pörköltalapot készítünk, amin a lefaggyúzott, lehártyázott, fölkockázott húst kissé megkapatjuk (vigyázva, nehogy a paprika megégjen, mert akkor keserű lesz az étel!). Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje sózzuk, borsozzuk és a vörösbor időnkénti hozzátöltögetésével félpuhára megfőzzük. Közben egy másik fazékban, kevés vízben a babot is csaknem készre főzzük. Elegyítjük a babot a levessel, beletesszük a lecsót, a zöldségeket, a fokhagymát, felengedjük a bab főzőlevével, esetleg egy kis forróvízzel, ha szükséges, még sózzuk és készre főzzük. Csipetkével, cseresznyepaprika-krémmel kínáljuk.

Báránysült gombával


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60–70 dkg báránycomb,
  • 25 dkg gomba,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2–3 evőkanál olaj,
  • őrölt bors, só.

A húsból 5–6 dekás szeletkéket vágunk és kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajon hirtelen kisütjük. A sütésből maradt olajon megpirítjuk az apróra vagdalt hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük és megpirítjuk. Rátesszük a megsült érméket, és 1–2 perc alatt összeforraljuk.

Petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk.

Barbecue fűszerkeverék


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál összetört zellermag,
  • 1–1 teáskanál paprika,
  • őrölt szerecsendió,
  • chilipor,
  • fokhagymapor,
  • hagymás só, só,
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 2 teáskanál száraz majoránna,
  • 1–2 teáskanál barnacukor.

A húsokat legjobb 1–2 órával a sütés előtt megszórni, bedörzsölni a fűszerkeverékkel, de lehet a forró, frissen megsült hússzeletekre is hinteni.

Kínai ötfűszer-keverék


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 10 g – csillagánizs
  • 10 g – édeskömény
  • 5 g – fahéj – 5 g
  • 5 g – szecsuáni bors
    (helyettesíthető fekete- vagy fehérborssal)
  • 5 g – szegfűszeg

Őrlemény formájában

Baba ganoush


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • Két nagy padlizsán,
  • 2–3 gerezd fokhagyma,
  • 2 dl olivaolaj (szűz),
  • ½ citrom leve,
  • 3–4 evőkanál tahini (szezámmagkrém),
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemlevél
    (vagy egy evőkanálnyi szárított),
  • víz, kis ecet,
  • só, bors szükség és ízlés szerint szerint.

Közel-keleti padlizsán-püré fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel és tahinival.

A padlizsánokat jól átsütjük, meghámozzuk, összetörjük és az összes hozzávalóval alaposan kikeverjük. Az olajat apránként csorgassuk bele! Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk fém eszközzel, mert attól a padlizsán megbarnul!

Pita kenyérre kenik vagy csak belemártogatják.

Hawaj


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 6 teáskanál feketebors,
  • 3 teáskanál köménymag,
  • 1 teáskanál sáfrány,
  • 1 teáskanál kardamom mag,
  • 2 teáskanál kurkumapor.

(jemeni fűszerkeverék)

Mozsárban vagy mixerben a kurkuma kivételével őröljük össze a fűszereket. Keverjük hozzá a kurkumaport és zárjuk csavaros üvegbe.

Sültek, különösen bárány és birka ízesítésére kitűnő.

Curry por


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Alapfűszerek:

  • római kömény,
  • kurkuma,
  • koriander,
  • cayenne-bors.

Kiegészítők:

  • lepkeszegmag (görögszéna),
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • szerecsendió,
  • gyömbér,
  • mustármag (fekete),
  • édeskömény,
  • mák,
  • szegfűbors,
  • ánizs,
  • babér,
  • fehér- és fekete- és hosszúbors.

Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros cayenne-bors. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.

Az összetevők kiválasztásával és arányainak változtatásával rendkívül változatos keverékek állíthatók elő a méregerőstől a kesernyésen át a már szinte bántóan erős illatúig, ízlés és étel szerint.
Általában legalább hét- legfeljebb tizenkétféle fűszerből készül.
A fűszereket őrlés előtt kissé meg kell pirítani.

Berbere


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
  • 4–5 db szegfűszeg,
  • ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
  • ½ teáskanálnyi egész feketebors,
  • ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
  • 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
  • ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
  • 10 apró piros, szárított csilipaprika,
  • ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
  • ¼ teáskanálnyi kurkuma,
  • 1 teáskanálnyi só,
  • 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
  • ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
  • ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.

(etióp fűszerkeverék)

Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.

Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.

(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)

Francia fűszerkeverék


Warning: Undefined variable $output in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 118

Warning: Undefined variable $allowed_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 121

Warning: Undefined variable $fix_tags in /data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line 128

Hozzávalók:

  • 5 rész fehér (vagy fekete) egészbors,
  • 2 rész reszelt szerecsendió,
  • 1 rész szegfűszeg és
  • 1 rész szárított gyömbér alkotja.

Vagy:

  • 1 rész őrölt szegfűszeg,
  • 1 rész őrölt gyömbér,
  • 1 rész őrölt szerecsendió,
  • 2 rész őrölt fehérbors.

(Quatre-épices; épices parisiennes)

Az összes hozzávalót őrölve keverjük össze!
Húsok sütés előtti bedörzsölésére használjuk.

« Újabb bejegyzések | Régebbi bejegyzések »