2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg elegyes marhahús
némi csonttal,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 10 dkg előre megfőzött szárazbab,
- 10 dkg zöldbab,
- 10 dkg laskára vágott káposzta,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg zöldborsó,
- egy marék tészta,
- egy kevés olaj,
- 2 evőkanál natúr paradicsompüré,
- só, bors,
- 2 evőkanál apróra vágott
petrezselyemlevél,
- reszelt parmezánsajt.
(olasz zöldségleves)
A húst és a csontot kevés vízben megfőzzük, kivesszük a levéből és földaraboljuk. Az apróra vágott hagymát, fölkarikázott zöldségeket megfuttatjuk az olajban. Hozzáadjuk a káposztát, néhány perc múlva a zöldbabot, a megfőtt szárazbabot és felengedjük a levessel és a szárazbab főzőlevével. Fűszerezzük, félóráig főzzük, akkor beletesszük a borsót is és belefőzzük az összetördelt tésztát. A tetejét ízlés szerint meghintjük a petrezselyemlevéllel és reszelt sajttal.
A minestornét nagyon sokféleképp főzik, minden vidéknek megvan a jellemző specialitása, sőt a piacon éppen kapható nyersanyagok szerint is változik az alapanyagok összetétele.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Minestrone bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg birka (ürü) színhús,
- 30–40 dkg mócsingos, csontos hús,
- 25 dkg tarkabab,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 kisebb szál petrezselyemgyökér,
- egy cikk zeller,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 2–3 evőkanál lecsó
(vagy zöldpaprika és paradicsom),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál zsír,
- 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
- só, bors,
- 2 dl száraz vörösbor.
A zsiradékból, hagymából, paprikából pörköltalapot készítünk, amin a lefaggyúzott, lehártyázott, fölkockázott húst kissé megkapatjuk (vigyázva, nehogy a paprika megégjen, mert akkor keserű lesz az étel!). Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje sózzuk, borsozzuk és a vörösbor időnkénti hozzátöltögetésével félpuhára megfőzzük. Közben egy másik fazékban, kevés vízben a babot is csaknem készre főzzük. Elegyítjük a babot a levessel, beletesszük a lecsót, a zöldségeket, a fokhagymát, felengedjük a bab főzőlevével, esetleg egy kis forróvízzel, ha szükséges, még sózzuk és készre főzzük. Csipetkével, cseresznyepaprika-krémmel kínáljuk.
Kategória: Egytálételek, Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Birkagulyás babbal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 60–70 dkg báránycomb,
- 25 dkg gomba,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2–3 evőkanál olaj,
- őrölt bors, só.
A húsból 5–6 dekás szeletkéket vágunk és kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajon hirtelen kisütjük. A sütésből maradt olajon megpirítjuk az apróra vagdalt hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük és megpirítjuk. Rátesszük a megsült érméket, és 1–2 perc alatt összeforraljuk.
Petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk.
Kategória: Sűltek |
feltöltötte: ketti |
Báránysült gombával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- 2 teáskanál összetört zellermag,
- 1–1 teáskanál paprika,
- őrölt szerecsendió,
- chilipor,
- fokhagymapor,
- hagymás só, só,
- frissen őrölt fekete bors,
- 2 teáskanál száraz majoránna,
- 1–2 teáskanál barnacukor.
A húsokat legjobb 1–2 órával a sütés előtt megszórni, bedörzsölni a fűszerkeverékkel, de lehet a forró, frissen megsült hússzeletekre is hinteni.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Barbecue fűszerkeverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- 10 g – csillagánizs
- 10 g – édeskömény
- 5 g – fahéj – 5 g
- 5 g – szecsuáni bors
(helyettesíthető fekete- vagy fehérborssal)
- 5 g – szegfűszeg
Őrlemény formájában
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Kínai ötfűszer-keverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- Két nagy padlizsán,
- 2–3 gerezd fokhagyma,
- 2 dl olivaolaj (szűz),
- ½ citrom leve,
- 3–4 evőkanál tahini (szezámmagkrém),
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemlevél
(vagy egy evőkanálnyi szárított),
- víz, kis ecet,
- só, bors szükség és ízlés szerint szerint.
Közel-keleti padlizsán-püré fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel és tahinival.
A padlizsánokat jól átsütjük, meghámozzuk, összetörjük és az összes hozzávalóval alaposan kikeverjük. Az olajat apránként csorgassuk bele! Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk fém eszközzel, mert attól a padlizsán megbarnul!
Pita kenyérre kenik vagy csak belemártogatják.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: ketti |
Baba ganoush bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- 6 teáskanál feketebors,
- 3 teáskanál köménymag,
- 1 teáskanál sáfrány,
- 1 teáskanál kardamom mag,
- 2 teáskanál kurkumapor.
(jemeni fűszerkeverék)
Mozsárban vagy mixerben a kurkuma kivételével őröljük össze a fűszereket. Keverjük hozzá a kurkumaport és zárjuk csavaros üvegbe.
Sültek, különösen bárány és birka ízesítésére kitűnő.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Hawaj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Alapfűszerek:
- római kömény,
- kurkuma,
- koriander,
- cayenne-bors.
Kiegészítők:
- lepkeszegmag (görögszéna),
- szegfűszeg,
- fahéj,
- szerecsendió,
- gyömbér,
- mustármag (fekete),
- édeskömény,
- mák,
- szegfűbors,
- ánizs,
- babér,
- fehér- és fekete- és hosszúbors.
Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros cayenne-bors. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.
Az összetevők kiválasztásával és arányainak változtatásával rendkívül változatos keverékek állíthatók elő a méregerőstől a kesernyésen át a már szinte bántóan erős illatúig, ízlés és étel szerint.
Általában legalább hét- legfeljebb tizenkétféle fűszerből készül.
A fűszereket őrlés előtt kissé meg kell pirítani.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Curry por bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
- 4–5 db szegfűszeg,
- ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
- ½ teáskanálnyi egész feketebors,
- ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
- 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
- ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
- 10 apró piros, szárított csilipaprika,
- ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
- ¼ teáskanálnyi kurkuma,
- 1 teáskanálnyi só,
- 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.
(etióp fűszerkeverék)
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.
Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.
(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Berbere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 5 rész fehér (vagy fekete) egészbors,
- 2 rész reszelt szerecsendió,
- 1 rész szegfűszeg és
- 1 rész szárított gyömbér alkotja.
Vagy:
- 1 rész őrölt szegfűszeg,
- 1 rész őrölt gyömbér,
- 1 rész őrölt szerecsendió,
- 2 rész őrölt fehérbors.
(Quatre-épices; épices parisiennes)
Az összes hozzávalót őrölve keverjük össze!
Húsok sütés előtti bedörzsölésére használjuk.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Francia fűszerkeverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva