2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg vegyes apróhal,
- 50-60 dkg halfej,
- 4 vastagabb szelet filézett hal,
- 50 dkg ikra és tej,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 10 szem feketebors,
- 3-4 szem szegfűbors,
- 1 mokkáskanál paradicsompüré,
- só,
- (esetleg, ízlés szerint egy cső erőspaprika)
A kishalakból, fejekből, zöldségekből, a fűszerekkel erős hallevest főzünk. Amikor minden teljesen megfőtt, a levest leülepítjük, leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre és belefőzzük a halszeleteket és a tejet, ikrát. Apró tésztát kifőzünk és azzal kínáljuk.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: ketti |
Hal erőleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 50 dkg nagyon jó minőségű, sovány marhahús (bélszín, ha van),
- 60-80 dkg felaprított ritkacsont,
- 25-30 dkg vegyes leveszöldség,
- 5 dkg zeller,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- 1 kávéskanál paradicsompüré,
- 1 tojás fehérje,
- 1 kávéskanál szójaszósz,
- 8-10 szem feketebors,
- 2-3 szem szegfűbors,
- só,
- 1 l leszűrt csont alaplé + víz.
(Erőleves – az igazi francia recept)
A húst ledaráljuk, összekeverjük a tojásfehérjével és a paradicsompürével és állandóan kevergetve fölengedjük a csontlével és némi vízzel. Beletesszük az előzőleg leforrázott csontot és az összes zöldségfélét és fölforrásig folyton kevergetjük. Fölforrás után csendesen főzzük 4-5 órán át, majd 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük és zsírtalanítjuk.
Tojássárgájával vagy különböző levesbetétekkel tálaljuk leveses-csészében.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Consommé bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes uborka,
- 6 db zöldhagyma,
- 4 dkg liszt,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál olaj (oliva a legjobb),
- 2 dl tejföl,
- só, bors, mentalevél,
- ½ l erőleves.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Felengedjük a levessel, befűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott uborkát és puhára főzzük. Amikor kész, áttörjük szitán, visszatesszük a levesbe, hozzákeverjük a tejfölt és fölforraljuk. Alaposan lehűtve nyári napokon nagyon kellemes.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Arab uborkakrémleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 1 személyre:
- 3 dl erős húsleves (vagy erőleves),
- 1 csirkemáj,
- 1 lágytojás,
- 1 dl tejszín,
- 5 dkg zöldborsó,
- 2 cent cherry,
- csipetnyi őrölt szerecsendió.
(lábadozóknak, leromlott állapotú betegeknek)
A levesben megfőzzük a csirkemájat és a zöldborsót (utóbbinak elég 5-6 perc). A májat kisebb darabokra vágjuk, a tojást szétnyomkodjuk villával és a zöldborsóval, tejszínnel és néhány kanál levessel összeturmixoljuk. Összekeverjük a levessel, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és összemelegítjük, végül hozzáadjuk a sherryt is.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Betegleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 kg marhafartő,
- 1,5 kg levescsont,
- 1 kisebb csirke,
- 2-3 velőscsont,
- 2-3 db sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 20 dkg fehérkáposzta,
- 5 dkg kelkáposzta,
- 1 db feketeretek,
- 2 szál póréhagyma,
- 2 db vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 csokor petrezselyemlevél,
- 15 szem feketebors,
- 5-6 szem szegfűbors,
- 2 erőleveskocka,
- 1 kávéskanál szódabikarbona,
- só, töröttbors.
(francia húsveves)
A húst és a csontokat feltesszük 3-3,5 l hidegvízben főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját és befűszerezzük és egészben beletesszük az egyik vöröshagymát. Csendes tűzön főzzük a hús korától függően 2-2,5 órán át, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkét és további 30-40 percig főzzük. Lehűtjük, kidobjuk a hagymát és a ritkacsontot és másnapig a hűtőbe tesszük. Másnap leszedjük a zsírját, beletesszük a szódabikarbonát, leveskockát, zöldségeket, póréhagymát, retket, káposztaféléket, a másik vöröshagymát és fokhagymát, kevés töröttborssal, esetleg még sóval ízesítjük és még 30-40 percig főzzük. Amikor megfőtt minden, a húst kivesszük felszeleteljük.
A levest a csirkével és zöldségekkel, finomra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk. A marhahúshoz mártást adunk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Pot au feu bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg zöldbab,
- 40 dkg burgonya,
- 20 dkg füstölt sonka,
- 10 dkg szárazkolbász,
- 10 dkg füstölt sajt,
- 2–3 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 1 db erőleveskocka,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- só, őrölt bors,
- 5–6 db citromfűlevél,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
- olaj,
- 1 evőkanál összevágott
petrezselyemlevél,
- 1 szál zellerlevél.
Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Zöldbableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva