2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 50–60 dkg lazacfilé
(lehet más jobb minőségű tengeri hal is),
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 40 dkg burgonya,
- 2 dl sűrű tejszín,
- 1–2 babérlevél,
- 5–10 szem egész feketebors,
- só,
- 1 evőkanál apróra vágott kaporlevél.
A halfilét megmossuk, ha van bőre, megnyúzzuk. Nagyobb lábasban odateszünk vizet főni. A hagymát apróra daraboljuk és beletesszük a vízbe. A felkockázott krumplit is hozzáadjuk, sózzuk, és beletesszük a szemesborsot, babért. A leves tetején keletkező habot leszedjük. Amikor már majdnem megfőtt a burgonya, hozzáadjuk a szintén felkockázott (kb. 1–1,5 cm) halat. Amikor megfőtt a hal (fajtától függően 5–10 perc) és a burgonya is, a tejszínnel besűrítjük, és már nem forraljuk tovább. A leves tetejére frissen felaprított kaprot szórunk, esetleg savanyíthatjuk egy kevés citromlével.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: ketti |
Finn halleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 50 dkg sovány marhahús,
- 50–60 dkg savanyúkáposzta,
- 15–20 dkg gomba (legjobb a vargánya),
vagy egy-két evőkanálnyi szárított gomba,
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zellergumó egy-két levelével,
- 1–2 db burgonya,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 3–4 gerezd fokhagyma,
- 2 db babérlevél,
- 1 evőkanál összevágott kaporlevél,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
- 1 evőkanálnyi vaj,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál natúr paradicsompüré,
vagy egy friss paradicsom,
- 8–10 szem feketebors,
- 1 kávéskanál majoránna, vagy angelikalevél.
(orosz káposztaleves hússal, zöldségekkel)
Sűrű vagy teljes Scsi
A marhahúsból a gyökérzöldségek felével, az egyik hagymával, sóval, borssal levest főzünk (kb. 2 óra), majd a szétfőtt zöldségeket kidobjuk, a húst földaraboljuk, a levest leszűrjük. A káposztát vastagfalú edénybe rakjuk, hozzáadjuk a vajat, 3-4 dl forróvizet és középmeleg sütőben fedő alatt puhára pároljuk. A szárított gombát két-három órára beáztatjuk, majd egész kevés vízben előfőzzük
(ha friss gombánk van, azt csak leforrázzuk).
A húslevesbe visszatesszük a húst, hozzáadjuk a gyökérzöldségek másik felét, hasábokra vágva, a megtisztított, fölkockázott krumplit, a káposztát, a gombát, levével együtt, a paradicsomot (meghámozva, negyedelve) és a másik fej vöröshagymát nagyon apróra vágva. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sózott gombát, zöldfűszereket fölforraljuk és meleg helyen lefedve állni hagyjuk kb. negyedóráig. Tálalás előtt tejfölözzük.
Scsi szárazbabbal
Ugyanúgy készül, mint a klasszikus leves, de kevesebb káposztát teszünk bele, valamint […]
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Scsi bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 18., szombat
(Anethum graveolens L.)
A Földközi-tenger környékéről származik, de bármilyen talajon jól megél. Amelyik kertben meghonosodik, ott a magját elszórva magától szaporodik.
Kiváló fűszere leveseknek, főzelékeknek, mártásoknak, körözöttnek, a savanyúságok szinte elképzelhetetlenek nélküle.
Az emésztést serkenti, szélhajtó, fejfájás- és álmatlanság ellenes háziszer.
Kategória: Növények |
feltöltötte: kgyt |
Kapor bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók:
- 2 kígyóuborka,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy evőkanál apróra vágott kapor,
- 2 pohár natúr joghurt,
- 4-5 dkg dió,
- 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
- só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).
(bolgár uborkaleves, nyári napokra)
A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Tarator bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 26., csütörtök
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 l teljesen zsírtalanított csont- vagy húsleves,
- 3 dl natur joghurt,
- 2-3 sárgarépa,
- 1 kisebb zeller,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz konzerv csemegekukorica,
- 20 dkg laskára vágott édeskáposzta,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem- vagy kaporlevél,
- só, bors.
(bulgár étel)
A csontlevesben megfőzzük a megtisztított, fölszeletelt sárgarépát, zellert, káposztát, belereszeljük a hagymát, beletesszük a kukoricát. Amikor minden puha, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát és besűrítjük a liszt-joghurt habarással. Szükség szerint sózzuk, egy kicsit borsozzuk, meghintjük a petrezselyemmel, vagy kaporral és kiforraljuk. Hidegen is, melegen is finom.
(Ha hidegen fogyasztjuk, főzhetünk bele egy meghámozott, apróra vágott uborkát is.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kukoricaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 közepes fej fokhagyma,
- 5 dl tej,
- 2 dl tejföl,
- 5 dl csont alaplé,
- 1 mokkáskanál cukor,
- 1 mokkáskanál pirospaprika,
- 1 nagy csokor kapor,
- só,
- ecet, vagy mustár ízlés szerint.
A lisztből és olajból világos rántást készítünk. A tűzről levéve beletesszük az összepréselt fokhagymát. Kevés pirospaprikával és az apróra vágott kaporral elkavarjuk. Felengedjük tejjel, csontlével és tejföllel, majd megsózzuk (ha esetleg látjuk, hogy elfőtt valamennyi a folyadékból, adjunk hozzá még vizet). Egy kis cukorral, s pár csepp ecettel, vagy mustárral pikánsra ízesítjük.
Félbevágott keménytojásokkal tálaljuk.
Hidegen is finom, de akkor készítsük kicsit savanykásabbra.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kaporleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csont nélküli birkalapocka,
- 20-25 dkg krumpli,
- 25 dkg zöldbab,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 5 dkg zsír,
- 3-4 dkg liszt,
- csipetnyi köménymag,
- csipetnyi őröltbors,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 púpos evőkanál apróra vágott kapor,
- só,
- 1-2 db babérlevél,
- 1 csapott evőkanál pirospaprika,
- 2 db zöldpaprika,
- 2 dl tejföl.
A húsból a hagymával, zsírral, pirospaprikával a szokásos módon pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, fokhagymával (1-2 gerezd), babérral, köménnyel, borssal fűszerezzük és felengedjük kb. 6-8 dl vízzel. Közben félig megfőzzük a zöldbabot és a krumplit és némi főzővízzel együtt a levesbe tesszük. Készre főzzük, és liszt-tejföl habarással besűrítjük. Kiforraljuk és meghintjük egy púpos evőkanál apróra vágott kaporlevéllel.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Palócleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva