2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg zsenge, friss csalán,
- 50 dkg sertéslapocka,
- só, bors,
- csipetnyi őrölt szerecsendió,
- 2 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 kávéskanál keményítő,
- 1 evőkanál cukor,
- citromlé ízlés szerint.
A frissen leszedett csalánlevelet leforrázzuk, és összevágjuk. A lapockát kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és fölengedjük forróvízzel. Amikor hús félig már megpuhult, hozzáadjuk a csalánt, fűszereket és puhára főzzük. Kiszedjük a léből a húst és a csalánt leturmixoljuk, vagy drótszitán áttörjük. A levet tejfölös, tojássárgájával, keményítővel elkevert habarással besűrítjük, ezután már nem forraljuk. Citromlével, kristálycukorral kellemesen pikánsra savanyítjuk. A húskockákat és a csalánt visszatesszük a levesbe, a tetejét meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csalánleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
- 0,5 liter víz,
- 1 mokkáskanál szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál fahéj,
- 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
- 10 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 1 citrom lereszelt héja,
- 1 púpos kávéskanál keményítő.
A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Borleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
1. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott meggy,
- 15 dkg cukor,
- só, fahéj, citromhéj,
- 1 -1 ½ dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.
2. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy,
- 3 dl főzőtejszín,
- egy citrom lereszelt héja,
- egy ágacska citromfű,
- 4-5 evőkanál méz,
- 1 dl vörösbor,
- 5-6 szem szegfűszeg,
- egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
- 1 evőkanál keményítő,
- 3 dkg vaj,
- 3-4 dkg mazsola.
A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.
Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.
Hidegen fogyasszuk!
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Meggyleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 60-70 dkg vegyes idénygyümölcs
- 5 dkg mazsola,
- 1 dl félédes fehérbor,
- 2 dl tejszín,
- 1 kávéskanál étkezési keményítő,
- 2-3 tojássárgája,
- cukor ízlés és a gyümölcsök édességétől függően,
- 6-8 szem szegfűszeg,
- 2-3 szem szegfűbors,
- egy darabka fahéj.
A gyümölcsöket mosás, darabolás után a cukorral, borral és a fűszerekkel puhára főzzük kb. 1 l víz hozzáadásával. A tejszínt simára keverjük a keményítővel és a tojássárgákkal és a levesbe öntjük. Forralni ezután már tilos, mert összerándul és kiválik a tojás! Jól lehűtve fogyasszuk!
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Gyümölcsleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva