2009. április 14., kedd
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 tyúk háta, nyaka, szárnya, lába, belsőségei (kb. 2 kg),
- 2 nagyobb sárgarépa,
- 1 szál nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zeller fele,
- 1 szál pasztinák (paszternák),
- 15 dkg gombatönk,
- 15 dkg zöldborsó,
- 1 nagyobb vöröshagyma egészben,
- 1 nagyobbacska krumpli,
- 2 gerezd fokhagyma,
- petrezselyemlevél,
- só, szemes bors,
- csipetnyi szerecsendió,
- egy csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice.
(ahogy ma főzöm)
A tyúkdarabokat fedő nélkül, hidegvízben föltesszük főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját, sózzuk, lefedjük és csöndes tűzön kb. 2 óra hosszat főzzük (ne forrjon!).
Akkor hozzáadjuk a zöldségeket a borsó kivételével, a gombatönköt, befűszerezzük és még kb. 15 percig főzzük, belerakjuk a kockákra vágott krumplit és újabb 15 perc múlva a zöldborsót. Még 5-6 percig főzzük végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel.
(A tyúkok májából készíthetünk hozzá májgaluskát betétnek.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Tyúkleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg fehérbab,
- 2 nagy sárgarépa,
- 1 nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1,5 – 2 dl főzőtejszín,
- 20-25 dkg füstölt, főtt tarja vagy lapocka,
- 1 csokor apróra vágott korianderlevél
(kínai petrezselyem)
vagy 1 kávéskanál őrölt koriander,
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
- 1 púpos kanál ételízesítőpor,
- bors,
- 1 evőkanál liszt,
- 1-2 evőkanál (olíva)olaj.
Az előző este beáztatott babot feltesszük főni, és mikor majdnem készre puhult, hozzáadjuk a kockákra felvágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, belereszeljük a hagymát, és végül befűszerezzük. Ha a zöldségek már megpuhultak, akkor behabarjuk a tejszínnel és liszttel és hozzáadjuk az átpasszírozott fokhagymát is. A kis kockákra vágott tarját vagy lapockát az olajon kissé átpirítjuk és a levesbe tesszük.
(Készíthetünk hozzá apró krumpligombócokat vagy csipetkét betétnek.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Bableves korianderrel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 13., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg krumpli,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemlevél,
- 1 cikk zeller,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg füstöltszalonna,
- 15 dkg füstöltkolbász,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 2 evőkanál mustár,
- só, bors,
- 1 kávéskanál pirospaprika,
- 1 babérlevél,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél.
A szalonnát fölkockázzuk, kiolvasztjuk és megdinszteljük rajta a megtisztított, fölkarikázott zöldségeket és fölaprított hagymát (esetleg egy zöldpaprikát is), majd fölengedjük kb. 1–1,2 l vízzel és befűszerezzük. Tíz perc után hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a kolbászt. Kb. félóra főzés után a tejföl- mustár- és liszt habarással besűrítjük és belerakjuk az átpasszírozott fokhagymát is. Megszórjuk a petrezselyemmel és fölforralás után tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Mustáros, tejfölös krumplileves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 13., hétfő
Hozzávalók:
- 1 csirke aprólékja, szárnya, háta,
- 25-30 dkg sertéscomb (esetleg borjú),
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál fehérrépa,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 5 dkg zellergumó,
- 5 dkg kelkáposzta vagy 3-4 db kelbimbó,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- ételízesítő, őrölt feketebors, tárkony,
- 2-3 szem szegfűbors,
- egy kis darabka gyömbér,
- étolaj,
- liszt,
- só, kevés pirospaprika.
A csirkeaprólékot és a sertéshúst alaposan megmossuk, majd a sertéscombot felkockázzuk. A sárgarépát, fehérrépát felkarikázzuk, a zellergumót és a kelkáposztát vékony csíkokra szeljük. A vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymát apró darabokra vágjuk.
A sertéshúst feltesszük egy fazékban főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ha felforrt, csökkentjük alatta a lángot, hogy épp csak bugyogjon, de ne forrjon, bő félóra múlva hozzáadjuk a csirkeaprólékot. Amikor a húsok csaknem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, s tovább főzzük, mintegy fél órát.
Ha minden puha benne, vékony paprikás rántással berántjuk.
Közben elkészítjük a levesbetétet: a petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk, megfelezzük, egy egész tojásból, ½ evőkanál olajjal, annyi liszttel, amit felvesz és a petrezselyemzölddel galuska állagú tésztát készítünk. Egy teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és néha óvatosan megkeverjük. Akkor jó, ha már feljön a tetejére. Ekkor a lángot lekapcsoljuk, s a maradék petrezselyemzöldet rászórjuk, belekeverjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csirkehúsleves petrezselymes galuskával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 5., vasárnap
Hozzávalók:
- 8 vastagabb szelet sonka,
- 25 dkg csemegekukoricakonzerv,
- 25 dkg zöldborsókonzerv,
- 4 nagyobb krumpli,
- 2 szál sárgarépa,
- 6 tojás,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 evőkanál olaj,
- vegeta, szerecsendió.
A krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, kockákra vágom, a sárgarépát szintúgy. A krumplit, borsót, répát, kukoricát összekeverem. Egy tepsi aljára rakom a sonkaszeleteket, elterítem rajta a gezemicét, meglocsolom az olajjal és sütöm 10-15 percig. A tejfölt a tojásokkal, liszttel, reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval, vegetával alaposan elkeverem és ráöntöm a zöldségekre. Újabb 10 perc sütés és lehet enni.
Kategória: Egyéb |
feltöltötte: kgyt |
Vacsora bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 26., csütörtök
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 l teljesen zsírtalanított csont- vagy húsleves,
- 3 dl natur joghurt,
- 2-3 sárgarépa,
- 1 kisebb zeller,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz konzerv csemegekukorica,
- 20 dkg laskára vágott édeskáposzta,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem- vagy kaporlevél,
- só, bors.
(bulgár étel)
A csontlevesben megfőzzük a megtisztított, fölszeletelt sárgarépát, zellert, káposztát, belereszeljük a hagymát, beletesszük a kukoricát. Amikor minden puha, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát és besűrítjük a liszt-joghurt habarással. Szükség szerint sózzuk, egy kicsit borsozzuk, meghintjük a petrezselyemmel, vagy kaporral és kiforraljuk. Hidegen is, melegen is finom.
(Ha hidegen fogyasztjuk, főzhetünk bele egy meghámozott, apróra vágott uborkát is.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kukoricaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 1 kg csontos bárány- vagy birkahús
(lehetőleg nyaktő),
- 1 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 1 hagyma,
- 5-6 dkg gersli (árpagyöngy),
(vagy 15 dkg sárgaborsó),
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- kb. 1,5 l víz,
- só, szemesbors.
skót húsleves
A lehártyázott faggyútól megtisztított húst kockára vágjuk, az előzőleg beáztatott árpagyönggyel (esetleg sárgaborsóval) hideg vízbe tesszük, és kb. két órát főzzük gyenge lángon. Hozzáadjuk a megtisztított, fölaprított zöldségeket, fűszerezzük és még egy órát főzzük. A csontokat kivesszük, a levest lehűtjük, a tetejéről kanállal eltávolítjuk a zsírt, felmelegítjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ha sárgaborsót használunk, azt csak akkor tegyük a levesbe, ha a hús már félfővésben van!
Másik változat
Hozzávalók:
- egy báránycomb egészben,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 2 közepes vöröshagyma,
- 6-8 evőkanál sárga (feles) borsó,
- 1 szál póréhagyma,
- szemesbors,
- 1-2 babérlevél,
- só.
A combot a borsóval és a fűszerekkel csaknem puhára főzzük. Hozzáadjuk a zöldségeket és készre főzzük, A húst kivesszük, felszeleteljük és vagy a levesbe visszatéve, vagy külön tálaljuk káposztával, burgonyafánkkal és mártással.
Mártás:
vajból és lisztből világos rántást készítünk, amit fölengedünk levessel, kapribogyóval, mustárral, cherryvel ízesítjük és mártás sűrűségűre főzünk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Scotch broth bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg zsenge karalábé,
- 1 csirke aprólékja
(nyak, láb, szárnyvég, szív, zúza, háta),
- 1 sárgarépa,
- 1 kisebb petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 1 dl olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
- só, fehérbors,
- szerecsendió,
- 1 húsleveskocka.
A csirkeaprólékot a leveskockával egy kevés vízben puhára főzzük. Az olajon üvegesre pároljuk kissé a fölaprított hagymát, majd fedő alatt a karalábét és fölkarikázott zöldségeket. Amikor majdnem puha, meghintjük a liszttel és kicsit zsírjára pirítjuk. Felengedjük a csirkelevessel és annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. 1,5 l legyen. Sózzuk, fűszerezzük, hozzákeverjük a tejfölt és kiforraljuk. Meghintjük a petrezselyemlevéllel és forrón tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Karalábéleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg karfiol,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 15-20 dkg zöldborsó,
- 1-2 db újkrumpli,
- 2 szál zöldhagyma,
- petrezselyemlevél,
- 1 zellerlevél,
- só (vagy leveskocka),
- csipetnyi fehérbors,
- kávéskanálnyi pirospaprika,
- 2 dl kefir,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A karfiolt a répával, petrezselyemgyökérrel és a zellerszárral kb. 15-20 percig főzzük, majd befűszerezzük a sóval, csipetnyi borssal és hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit, a zöldhagymákat (esetleg egy kisebb paradicsomot kettévágva) és még 15 percig főzzük. Akkor beletesszük a zöldborsót is és öt percig azzal is főzzük. A hagymát és zellerszárat kidobjuk. A kefirt, tejfölt, pirospaprikát, lisztet, finomra vágott zeller- és petrezselyemlevelet jól összekeverjük és besűrítjük vele a levest, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk és tálaljuk.
Aki szereti, tehet belé egy kevés apró grízgaluskát, vagy vajasgaluskát is.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Nyári karfiolleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 1,5 kg csontos ürü- (esetleg marha)hús,
- 25 dkg bacon,
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj),
- 1 kg burgonya vastagabb szeletekre vágva,
- 3 sárgarépa felkarikázva,
- 3 közepes vöröshagyma,
- őrölt bors,
- 6-8 dl húsleves
(marhahúsleves-kockából is megfelelő),
- egy kávéskanálnyi kakukkfű,
- egy evőkanálnyi friss petrezselyemlevél,
- só.
Irish stew
A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból.
A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastagfalú edénybe (a legjobb egy jókora öntöttvas fazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.
Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. A levét időnként pótoljuk forróvízzel! A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.
Az ír […]
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Ír gulyás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva