2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt csicseriborsó,
- 3 evőkanál szezámkrém (tahini),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- ½ teáskanál tengeri só,
- 2 evőkanál olivaolaj,
- 2 evőkanál citromlé.
(arab csicseriborsó-püré)
A csicseriborsót válogassuk ki, majd áztassuk be legalább 12 órára, mert rendkívül kemény. Az áztatóvizében főzzük puhára, számítsunk 2–2 ½ óra főzési időre. A főzés közben képződő habot szedjük le a víz felszínéről. A kuktában történő főzésnél minimum 45 perccel számoljunk. A csicseriborsó íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyes növényekétől, inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük.
A hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.
A kész hummusz ehető így frissen is, de még finomabb, ha a hűtőszekrényben egy pár órára állni hagyjuk. Lepénykenyérrel (pita), valamint friss zöldségekkel – paprika, paradicsom, uborka – fogyasztjuk. Ha elegánsan akarjuk tálalni, a tálban felszolgált hummusz közepét kanállal kicsit megmélyítjük, egy-két evőkanál finom olívaolajat öntünk bele – ebbe lehet mártogatni a hummusz mellé a pitát –, megszórhatjuk kevés szezámmaggal vagy zahtarral (közel-keleti zöldfűszer) vagy tört gránátalmamaggal is.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: ketti |
Hummusz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók:
- 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
- 4–5 db szegfűszeg,
- ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
- ½ teáskanálnyi egész feketebors,
- ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
- 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
- ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
- 10 apró piros, szárított csilipaprika,
- ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
- ¼ teáskanálnyi kurkuma,
- 1 teáskanálnyi só,
- 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.
(etióp fűszerkeverék)
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.
Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.
(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Berbere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók:
- 6 friss tojás sárgája és fehérje
szétválasztva,
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg cukor,
- 4 evőkanál kakaó,
- 4 evőkanál rum,
- 4–5 banán karikázva
(más gyümölcsökből is jó, főleg vegyesen),
- csipetnyi só,
- kb. 50 dkg babapiskóta.
(sütés nélkül)
A tojássárgákat a cukorral és vajjal habosra mixeljük, kanalanként hozzáadjuk a kakaót, rumot. A fehérjét a csipetnyi sóval keményre verjük és hozzáadjuk a kakaós-rumos masszához. (sűrűbb de kenhető krém kell hogy legyen). A forma aljára és oldalára szorosan egymás mellé lerakjuk a piskótákat, rákenünk a krémből, banánkarikákat (más gyümölcsdarabokat, szeleteket) helyezünk rá, majd ismét krémet és babapiskótát teszünk rá. A forma nagyságától függően 2–3 réteget rakhatunk le. A babapiskótával fejezzük be, fedjük le alufóliával és tegyük egy napra a hűtőbe.
Tálalás előtt kifordítjuk a formából és díszítjük. Ízlés szerint ízesíthetjük, díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel, reszelt csokival.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: ketti |
Ízisz-torta II. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4–6 személyre:
- 5 dkg szalonna,
- 5 dkg sonka,
- 2 db borjúnyelv,
- 10 dkg borjúhús,
- 10 dkg gomba,
- 1 fej kisebb vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- só, bors, zsír.
A nyelvet forró vízbe tesszük, bőrét lehúzzuk, hegyes késsel fölszúrjuk és a nyílásba a következő tölteléket töltjük: 5 dkg szalonnát és 5 dkg sonkát (vagy füstölt tarját) apróra vágunk, hozzáadunk 1 szelet darált borjúhúst, 10 dkg finomra vágott gombát (ha nincs, elmaradhat), kevés reszelt hagymát, 1 nyers tojást, kis sót és borsot. Mindezeket jól összekeverjük, megtöltjük a nyelvet és bevarrjuk. A lábasba 1 kanál zsírt (vagy olajat) teszünk, beletesszük a nyelvet, megsózzuk, kis vizet öntünk alá, többször megforgatjuk, s ha már egészen puha, vékony szeletekre vágjuk. Rozsdaszaftját ráöntjük és felszeletelve, vegyes, citromos (vagy majonézes) salátával tálaljuk.
Kategória: Előételek, ízelítők |
feltöltötte: ketti |
Töltött borjúnyelv bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 50–60 dkg lazacfilé
(lehet más jobb minőségű tengeri hal is),
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 40 dkg burgonya,
- 2 dl sűrű tejszín,
- 1–2 babérlevél,
- 5–10 szem egész feketebors,
- só,
- 1 evőkanál apróra vágott kaporlevél.
A halfilét megmossuk, ha van bőre, megnyúzzuk. Nagyobb lábasban odateszünk vizet főni. A hagymát apróra daraboljuk és beletesszük a vízbe. A felkockázott krumplit is hozzáadjuk, sózzuk, és beletesszük a szemesborsot, babért. A leves tetején keletkező habot leszedjük. Amikor már majdnem megfőtt a burgonya, hozzáadjuk a szintén felkockázott (kb. 1–1,5 cm) halat. Amikor megfőtt a hal (fajtától függően 5–10 perc) és a burgonya is, a tejszínnel besűrítjük, és már nem forraljuk tovább. A leves tetejére frissen felaprított kaprot szórunk, esetleg savanyíthatjuk egy kevés citromlével.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: ketti |
Finn halleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 4–8 szelet pontyderék,
- só,
- a bundázáshoz: liszt, sör, tojás,
- reszelt szerecsendió,
- olaj a sütéshez,
- tartármártás.
A lisztből, sörből, tojásból sűrűbb palacsintatésztát keverünk, kevés sóval és szerecsendióval ízesítjük. A halfiléket ebbe mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Tartármártással, rizzsel tálaljuk.
Kategória: Halételek |
feltöltötte: ketti |
Ponty orly-módra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg zsenge zöldborsó,
- 10 dkg friss sárgarépa,
- 15 dkg zöldbab,
- 6 szál zöldhagyma,
- 1 fej zöldsaláta,
- 5–6 db olajos gomba,
- 2 főtt tojás,
- kb. ½ dl olaj,
- 1 kiskanál mustár,
- só, bors,
- egy csipetnyi apróra vágott
petrezselyemzöld,
- 1 kisebb citrom leve.
A babot, a zöldborsót, a felekbe vágott gombákat nagyon kevés vízben megfőzzük, karikákra vágjuk a főtt tojásokat, kiszedve a sárgájukat. A tojássárgákat összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, illetve az olajat, majd a borsot és a megvágott petrezselymet is. Egy nagy edényben elrendezzük a salátaleveleket. Egy másik tálban összekeverjük a főtt zöldségeket a korábban elkészített szósszal, majd a salátás tálra öntjük. Egy órát tartjuk a hidegben, ezután tálaljuk.
(A visszamaradó főzőlevet fölhasználhatjuk levesekhez.)
Kategória: Saláták |
feltöltötte: ketti |
Breton saláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg alma,
- 30 dkg zeller,
- 5–6 dkg dióbél,
- ½ citrom leve,
- 2 dl evőkanál majonéz,
- zellerlevél,
- köménymag,
- őrölt bors, só.
A zellert felszeletelve pár percig főzzük sós vízben, majd összekeverjük a megtisztított, fölszeletelt almával, meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a borsot, köményt, gorombára vágott diót, ráöntjük a majonézt és jól összekeverjük, Meghintjük összevágott zellerlevéllel és néhány óráig a hűtőben érleljük.
Kategória: Saláták |
feltöltötte: ketti |
Waldorf saláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1,5 kg ponty,
- 1 kg burgonya,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- 6–8 dkg zsír,
- egy kevés pirospaprika, só,
- 1 evőkanál liszt,
- 3 dl tejföl,
- 3–4 db zöldpaprika,
- 2–3 db paradicsom
(vagy 5–6 evőkanál lecsó).
A pontyot megmossuk, megtisztítjuk és beirdaljuk. A vágásokba vékony szalonnaszeletkéket teszünk. A halat kívül-belül besózzuk és meghintjük egy kevés pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halat, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal már félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel és készre sütjük.
Kategória: Halételek |
feltöltötte: ketti |
Rácponty bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db keménytojás,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 csirkemáj,
- 2 evőkanálnyi libazsír,
- só, őrölt bors,
(esetleg egy kevés mustár).
(zsidó étel tízóraira, uzsonnára)
A nagyon finomra vágott hagymát a libazsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított májat és megdinszteljük. A tojást lereszeljük és az összes hozzávalót jól összetörve összekeverjük. Egy-két óra hosszat érleljük. Friss kenyérre, vagy pirítósra kenve, uborka- vagy paradicsomkarikákkal, teával, sörrel nagyon finom.
Kategória: Előételek, ízelítők |
feltöltötte: ketti |
Májas tojáskrém bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva