2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg marhafartő,
- kb. 1 kg marhacsont,
- 2 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 2 liter víz,
- 1 evőkanál só,
- metélőhagyma (snidling).
(Főtt marhafartő)
A földarabolt, leforrázott csontot és a megtisztított, szeletekre vágott zöldséget hideg vízben tesszük fel főni s a húst csak akkor adjuk hozzá, amikor a víz már forr. Így a hús jobb ízű lesz, mert a pórusok összezáródnak, s a nedv a húsban marad. A párolás lassú tűzön, lefedve mintegy két órát tart. Ha a hús megpuhul, a levét leszűrjük, annyit azonban a fazékban hagyunk, hogy a hús a felszeletelésig melegen maradjon. Szeletelésnél a rostokat keresztbe vágjuk, előmelegített tálba helyezzük a szeleteket és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával.
A bécsi főtt marhahúshoz sokféle köretet szoktak kínálni. Nem hiányozhat a pirított hagymás burgonya, az apróra vágott metélőhagymával megszórt tartármártás és a tormás almapüré. Ezen kívül spenótot, karottát, finomra vágott vörös káposztát is szoktak adni hozzá.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Tafelspitz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg libamell (csirke, pulyka),
- 10–12 dkg füstölt szalonna,
- egy kisebb fej vöröshagyma,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 kisebb petrezselyemgyökér,
- 2 tojás,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
- 1 zsemle,
- tej a zsemle megáztatásához,
- só, bors,
- (esetleg egy kevés morzsa),
- olaj.
A mellet ledaráljuk, a szalonnát fölkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk. Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, megkötjük egy kevés zsemlemorzsával és egyben megsütjük kb. 50 perc alatt sütőben. A tepsi alját olajozzuk meg és hintsük be morzsával.
Krumplipürével, vagy rizzsel, mártással tálaljuk. (Tehetünk bele kissé megdinsztelt gombát is.)
Szárazabb húsból érdemes készíteni.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Zöldséges libamellfasírt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- egy sertésdagadó (kb. 80 dkg–1 kg),
- 10 dkg zsír,
- 15 dkg füstölt nyers tarja
vagy húsos füstölt szalonna,
- 2 db zsemle,
- 3 db tojás,
- 15 dkg sertésmáj,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- törött bors, majoránna, pirospaprika, só,
- tej a zsemle beáztatásához,
- 1–2 dl csont- vagy húsleves
(kockából is készülhet).
A sertésdagadót kicsontozzuk, és a közepén hegyes késsel felszúrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a tejbe áztatott és jól kinyomott zsemléket tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a durvára darált májat, a ledarált füstölt húst vagy szalonnát, a megtisztított, darabokra vágott, zsírban kissé megpirított hagymát és szétnyomott fokhagymát, kissé megsózzuk, megfűszerezzük, az egészet jól összekeverjük, beletöltjük a dagadóba, annak a két végét zsineggel összekötjük, a tölteléket a húsban egyenletesen szétnyomkodjuk. Megsózzuk, és tepsibe téve, sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük.
A saját levével meglocsolva tálaljuk. Hagymás burgonyasalátát adunk hozzá.
Hidegen is finom.
Kategória: Töltött húsok |
feltöltötte: ketti |
Töltött dagadó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók:
- 60 dkg máj (disznó, borjú, csirke, liba
– vegyesen is finom),
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- só, bors,
- 1 csapott evőkanálnyi összevágott
petrezselyem- vagy korianderlevél,
- majoránna,
- pici olaj.
A hagymát apróra felszeleteljük, az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, és együtt pirítjuk, míg a máj szépen kifehéredik. Borsozzuk, és felöntjük egy pohár vízzel. Amikor a víz már majdnem teljesen elfőtt, hozzáöntjük a bort, a szójaszószt, és beletesszük a petrezselyem- vagy korianderzöldet, majoránnát. Pár percig még főzzük és a legvégén szükség szerint sózzuk, de figyeljünk, mert szójaszósz sós, ezért csak óvatosan!
Rizzsel, zöldséges rizzsel remek.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Májragu bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg elegyes marhahús
némi csonttal,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 10 dkg előre megfőzött szárazbab,
- 10 dkg zöldbab,
- 10 dkg laskára vágott káposzta,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg zöldborsó,
- egy marék tészta,
- egy kevés olaj,
- 2 evőkanál natúr paradicsompüré,
- só, bors,
- 2 evőkanál apróra vágott
petrezselyemlevél,
- reszelt parmezánsajt.
(olasz zöldségleves)
A húst és a csontot kevés vízben megfőzzük, kivesszük a levéből és földaraboljuk. Az apróra vágott hagymát, fölkarikázott zöldségeket megfuttatjuk az olajban. Hozzáadjuk a káposztát, néhány perc múlva a zöldbabot, a megfőtt szárazbabot és felengedjük a levessel és a szárazbab főzőlevével. Fűszerezzük, félóráig főzzük, akkor beletesszük a borsót is és belefőzzük az összetördelt tésztát. A tetejét ízlés szerint meghintjük a petrezselyemlevéllel és reszelt sajttal.
A minestornét nagyon sokféleképp főzik, minden vidéknek megvan a jellemző specialitása, sőt a piacon éppen kapható nyersanyagok szerint is változik az alapanyagok összetétele.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Minestrone bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg birka (ürü) színhús,
- 30–40 dkg mócsingos, csontos hús,
- 25 dkg tarkabab,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 kisebb szál petrezselyemgyökér,
- egy cikk zeller,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 2–3 evőkanál lecsó
(vagy zöldpaprika és paradicsom),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál zsír,
- 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
- só, bors,
- 2 dl száraz vörösbor.
A zsiradékból, hagymából, paprikából pörköltalapot készítünk, amin a lefaggyúzott, lehártyázott, fölkockázott húst kissé megkapatjuk (vigyázva, nehogy a paprika megégjen, mert akkor keserű lesz az étel!). Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje sózzuk, borsozzuk és a vörösbor időnkénti hozzátöltögetésével félpuhára megfőzzük. Közben egy másik fazékban, kevés vízben a babot is csaknem készre főzzük. Elegyítjük a babot a levessel, beletesszük a lecsót, a zöldségeket, a fokhagymát, felengedjük a bab főzőlevével, esetleg egy kis forróvízzel, ha szükséges, még sózzuk és készre főzzük. Csipetkével, cseresznyepaprika-krémmel kínáljuk.
Kategória: Egytálételek, Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Birkagulyás babbal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 4 személyre:
- 60–70 dkg báránycomb,
- 25 dkg gomba,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2–3 evőkanál olaj,
- őrölt bors, só.
A húsból 5–6 dekás szeletkéket vágunk és kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajon hirtelen kisütjük. A sütésből maradt olajon megpirítjuk az apróra vagdalt hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük és megpirítjuk. Rátesszük a megsült érméket, és 1–2 perc alatt összeforraljuk.
Petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk.
Kategória: Sűltek |
feltöltötte: ketti |
Báránysült gombával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók 5–6 személyre:
- 1 db (kb. 1 kg-os) csirke,
- 20 dkg borízű alma,
- 20 dkg kemény őszibarack,
- 1 dl kefir,
- 1 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 l csont alaplé,
- só, cukor,
- pár szem szegfűbors,
- citromlé,
- petrezselyemlevél.
(Regős Nándor receptje)
A feldarabolt csirkét puhára főzzük a csontlevesben, a nagyobb csontokat kivesszük, a húst falatnyi darabokra aprítjuk és visszatesszük a levesbe. Közben a megtisztított, fölkockázott gyümölcsöket megfőzzük kb. ½ l kissé cukros, citromlével savanyított vízben 3–4 szem összetört szegfűborssal (előbb az almát tegyük a vízbe, majd 8–10 perc múlva az őszibarackot).
A gyümölcsöket a főzőlével együtt a húsleveshez öntjük, besűrítjük a kefir- tejföl- liszt- tojás habarással. Felforraljuk és apróra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Gyümölcsös csirkeleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók:
- 2 teáskanál összetört zellermag,
- 1–1 teáskanál paprika,
- őrölt szerecsendió,
- chilipor,
- fokhagymapor,
- hagymás só, só,
- frissen őrölt fekete bors,
- 2 teáskanál száraz majoránna,
- 1–2 teáskanál barnacukor.
A húsokat legjobb 1–2 órával a sütés előtt megszórni, bedörzsölni a fűszerkeverékkel, de lehet a forró, frissen megsült hússzeletekre is hinteni.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Barbecue fűszerkeverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Warning: Undefined variable $output in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
118
Warning: Undefined variable $allowed_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
121
Warning: Undefined variable $fix_tags in
/data/0/5/058a1759-b1d8-43cb-9fd2-839fbcce43b6/karolygyorgy.hu/sub/szakacskonyv/wp-content/plugins/the-excerpt-reloaded.php on line
128
Hozzávalók:
- Két nagy padlizsán,
- 2–3 gerezd fokhagyma,
- 2 dl olivaolaj (szűz),
- ½ citrom leve,
- 3–4 evőkanál tahini (szezámmagkrém),
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemlevél
(vagy egy evőkanálnyi szárított),
- víz, kis ecet,
- só, bors szükség és ízlés szerint szerint.
Közel-keleti padlizsán-püré fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel és tahinival.
A padlizsánokat jól átsütjük, meghámozzuk, összetörjük és az összes hozzávalóval alaposan kikeverjük. Az olajat apránként csorgassuk bele! Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk fém eszközzel, mert attól a padlizsán megbarnul!
Pita kenyérre kenik vagy csak belemártogatják.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: ketti |
Baba ganoush bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva