Fokhagymás csirkeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy közepes csirke földarabolva,
  • 10-12 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 babérlevél,
  • 2 db tyúkhúsleveskocka,
  • 2-3 evőkanál rizs,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 tojás sárgája,
  • kb. 1 dl tejföl,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél.

A csirkét feltesszük főni, kb. 25-30 perc alatt puhára fő. Akkor a húst kivesszük, nagyjából kicsontozzuk és félretesszük. Beletesszük a levesbe a leveskockát és a rizst, kicsivel később a babért és a szétzúzott fokhagymát és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Akkor a tojássárgáját elkeverjük a liszttel, tejföllel és egy kevés vízzel, majd lassan belecsurgatjuk a levesbe. Jól összemelegítjük és visszatesszük bele a húst. A tetejét meghintjük apróra vágott petrezselyemlevéllel.

Sóskaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg friss sóska
    (vagy 25-30 dkg-os fagyasztott sóskakrém),
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • só, csipetnyi őrölt fehérbors
  • és szerecsendió,
  • 1,2 l csont alaplé,
  • ízlés szerint cukor,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dl tejszín,
  • 2-3 dkg vaj.

A sóskát puhára főzzük egy kevés vízben némi sóval és leturmixoljuk. Az olajból, lisztből aranysárga rántást készítünk és az apróra vágott vagy lereszelt hagymát is megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a sóskapürét, egy-két percig dinszteljük, felengedjük a csontlevessel és a sóska főzőlevével, fűszerezzük és 10 percig főzzük. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, a tojás sárgájával simára kikevert tejszínt a levesbe öntjük és a tetejére morzsolunk egy kevéske vajat.

Pirított zsemlekockával tálaljuk (legjobb csészében).

Meggyes gesztenyekrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg gesztenyemassza,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 tojássárgája,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 dl tejszín,
  • 1 dl édes fehérbor,
  • 1-2 kanál cukor,
  • 20-25 dkg magozott meggybefőtt,
  • csipetnyi só,
  • (ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg).

A gesztenyemasszát szétnyomkodjuk, lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a meggyet és a cukrot, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük.

Ízlés szerint őrölt fahéjjal, csipetnyi őrölt szegfűszeggel fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.

Borleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
  • 0,5 liter víz,
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg,
  • 1 mokkáskanál fahéj,
  • 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 1 citrom lereszelt héja,
  • 1 púpos kávéskanál keményítő.

A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.

Csirkehúsleves petrezselymes galuskával

Hozzávalók:

  • 1 csirke aprólékja, szárnya, háta,
  • 25-30 dkg sertéscomb (esetleg borjú),
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál fehérrépa,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 5 dkg zellergumó,
  • 5 dkg kelkáposzta vagy 3-4 db kelbimbó,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 db tojás,
  • ételízesítő, őrölt feketebors, tárkony,
  • 2-3 szem szegfűbors,
  • egy kis darabka gyömbér,
  • étolaj,
  • liszt,
  • só, kevés pirospaprika.

A csirkeaprólékot és a sertéshúst alaposan megmossuk, majd a sertéscombot felkockázzuk. A sárgarépát, fehérrépát felkarikázzuk, a zellergumót és a kelkáposztát vékony csíkokra szeljük. A vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymát apró darabokra vágjuk.

A sertéshúst feltesszük egy fazékban főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ha felforrt, csökkentjük alatta a lángot, hogy épp csak bugyogjon, de ne forrjon, bő félóra múlva hozzáadjuk a csirkeaprólékot. Amikor a húsok csaknem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, s tovább főzzük, mintegy fél órát.

Ha minden puha benne, vékony paprikás rántással berántjuk.

Közben elkészítjük a levesbetétet: a petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk, megfelezzük, egy egész tojásból, ½ evőkanál olajjal, annyi liszttel, amit felvesz és a petrezselyemzölddel galuska állagú tésztát készítünk. Egy teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és néha óvatosan megkeverjük. Akkor jó, ha már feljön a tetejére. Ekkor a lángot lekapcsoljuk, s a maradék petrezselyemzöldet rászórjuk, belekeverjük.

Vacsora

Hozzávalók:

  • 8 vastagabb szelet sonka,
  • 25 dkg csemegekukoricakonzerv,
  • 25 dkg zöldborsókonzerv,
  • 4 nagyobb krumpli,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 6 tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg reszelt sajt,
  • 2 evőkanál olaj,
  • vegeta, szerecsendió.

A krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, kockákra vágom, a sárgarépát szintúgy. A krumplit, borsót, répát, kukoricát összekeverem. Egy tepsi aljára rakom a sonkaszeleteket, elterítem rajta a gezemicét, meglocsolom az olajjal és sütöm 10-15 percig. A tejfölt a tojásokkal, liszttel, reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval, vegetával alaposan elkeverem és ráöntöm a zöldségekre. Újabb 10 perc sütés és lehet enni.

Francia fokhagymaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej fokhagyma,
  • 3-4 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1,5 l csontleves,
  • 1 db tojás,
  • só, őrölt bors,
  • metélt tészta.

(Tourain Arleusien)

Hámozzunk meg egy fej fokhagymát és pirítsuk a gerezdeket szőkére vajban.

Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet és csináljunk világos rántást.

Öntsünk rá forró csontlevest, vagy vizet elegendő mennyiségben. Sózzuk, borsozzuk, főzzünk bele cérnametéltet, tehetünk bele egy tojássárgáját is (a fehérjét a főzés végeztével öntsük hozzá).

Almáslepény

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g porcukor,
  • 200 g margarin vagy vaj,
  • 300 g liszt,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • ½ citrom reszelt héja;

a töltelékhez:

  • 500 g alma,
  • 100 g darált dió,
  • 100 g cukor,
  • ½ citrom reszelt héja,
  • 50 g zsemlemorzsa,
  • őrölt fahéj;

a kenéshez:

  • 1 db tojás;

a tetejére:

  • 20 g porcukor.

A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.

Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, […]

Tiroli almásrétes

80 dkg készen kapható vajas tésztát veszünk. Kettéosztjuk és fél cm vastag téglalap alakúra formázzuk. Lereszelünk 1 1/2 kg hámozott almát a káposztagyalun, elkeverjük 10 dkg darált dióval, 5 dkg zsemlemorzsával és 15 dkg fahéjas porcukorral. Néhány percnyi állás után, kissé kicsavarjuk, és a töltelék felét a téglalap egyik felére kenjük úgy, hogy a tészta másik felét rá tudjuk hajtani. Ugyanezt tesszük a második rész tésztával és almával.

Zsírral kikent tepsiben, tetejét tojássárgájával vékonyan megkenve, előmelegítet sütőben sütjük.

Okroska

Hozzávalók:

  • 1 liter joghurt,
  • 5-6 keménytojás,
  • 1 csomag (8-10 db) hónaposretek,
  • 1-2 csomag újhagyma,
  • 1 nagyobb kígyóuborka.

(hideg, orosz uborkaleves)

Egy nagy tálba a retket, kígyóuborkát nagyon vékony szálakra, az újhagymát karikákra (a szárát is) szeleteljük, a tojást pedig kisebb kockákra vágjuk a tojásszeletelővel. Hozzáadjuk a joghurtot és enyhén megsózzuk. Lazán összekeverjük, és felöntjük kb. 1 – 1,2 liter felforralt és lehűtött vízzel. A hűtő alsó polcán 2-3 óra hosszat érleljük és hidegen fogyasztjuk.

« Újabb bejegyzések | Régebbi bejegyzések »