Húsos szoljanka

Hozzávalók:

  • 1,2–1,5 l sűrű hús- vagy csontleves,
  • 1–2 pohár uborkalé,
  • 20–25 dkg főtt marhahús,
  • 20 dkg sűlt marha- vagy borjúhús,
  • 10 dkg sonka,
  • személyenként 1 szál virsli,
  • 30 dkg csirke (legjobb a mell),
  • 2 db sós uborka,
  • 20–25 dkg nyers édeskáposzta,
  • 2 paradicsom vagy
    1 evőkanál paradicsompüré,
  • 1 dl tejföl,
  • 10–15 szem kimagozott olajbogyó,
  • 2 evőkanál kapribogyó,
  • 3–4 evőkanál sózott gomba,
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor,
  • 2 evőkanál fölkarikázott zöldhagyma,
  • 10–12 szem feketebors,
  • 3–4 szem szegfűbors,
  • só,
  • 3–5 cl konyak.

(orosz húsleves)

A húslevest és az uborkalevet együtt forraljuk föl és szedjük le a habját. Az összes húsfélét daraboljuk falatnyi kockákra és tegyük a levesbe. főzzük addig, amíg a csirkemell félig megfő. (8–10 perc) A káposztát és gombát forrázzuk le és a vizét öntsük ki. A kockára vágott káposztát, meghámozott, feldarabolt paradicsomot, apróra vágott hagymát, kimagozott olajbogyót, kapribimbót, kockára vágott uborkát, gombát, borsot, szegfűborsot, tejfölt, egy evőkanál vajjal és egy kis levessel tegyük egy vastagfalú edénybe és lefedve, sütőben pároljuk puhára. Amikor kész, öntsük a levesbe, csendesen főzzük ismét 8–10 percig, végül szórjuk a tetejére az apróra metélt kaprot, petrezselymet és újhagymát. 10–15 percig tartsuk forrón, keverjük bele a konyakot és tálaljuk!