Petite marmite

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 40-50 dkg sovány marhahús,
  • 1 kisebb csirke,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 2-3 vaskos zellerszár,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • só,
  • 10-12 szem bors,
  • 1,5 l csont alaplé,
  • petrezselyemlevél.

(francia húsleves)

A marhahúst feltesszük főni a csont alaplében. Ha fölforrt, lehabozzuk és csendesen főzzük, amíg csaknem puhára fő. Akkor hozzáadjuk a földarabolt csirkét, befűszerezzük és puhára főzzük.
Egy kevéske, enyhén sós vízben külön megfőzzük a hasábra vágott zöldségeket. A levesből kivett húsdarabokat és a zöldségeket gusztusosan elrendezzük a tányérokon és arra merjük rá a kissé zsírtalanított, forró levest.
Apróra vágott petrezselyemlevéllel meghintjük és friss franciakenyérrel tálaljuk.